Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
СГС разреши екстрадирането на Мурад Хамид
16 Август 2016
Той е зет на един от атентаторите срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо"
Задържаният у нас Мурад Хамид, който е зет на един от атентаторите срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", ще бъде предаден на Франция. Страната го издирва с Европейска заповед за арест заради участие в организирана група за терористична дейност. Решението на Софийския градски съд е окончателно. 

Екстрадиция поиска самият Мурад. Съдът му беше дал три дни да реши дали ще се откаже от първоначалното си заявление за незабавно предаване на Франция. Българският съд допусна на френските власти да бъдат предадени всички вещи, които той е носел към момента на ареста му, а те според разкази на очевидци били събрани в една раница. 

До фактическото му екстрадиране, което става по специална процедура, при която българските и френските власти се договарят къде, кога и как да бъде предаден 20-годишния студент, Мурад Хамид ще остане в ареста, където, по думите му, е бил подложен на унизително отношение. 

От решението на съда става ясно, че той е търсен за провеждане на наказателно преследване за деяние, описано като "участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове, а посоченото в европейската заповед за ареста на Хамид престъпление е "тероризъм". 

Според френските закони го заплашват до 10 години затвор. 

Разследващи във Франция посочват, че след като при задържането му в България не е носел никакъв багаж, то това е основание да се смята, че е действал с най-малко един съучастник. 

На делото в Софийския градски съд миналата седмица Хамид отрече да се е занимавал с терористична дейност и се оплака, че е обвинен несправедливо и само по съмнения. Тогава той изрази надежда, че френските власти ще проведат разследването по адекватен начин, за да стане ясно, че няма нищо общо с джихадистки групировки. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.