Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Цацаров: У нас има наченки на радикален ислям
20 Юли 2016
Обвинител номер 1 смята още, че трябва да има промени в начина, по който се разкриват духовни училища и възможността да се проповядва съответното вероизповедание
Радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм и не бива да слагаме равенство между ислям и радикален ислям. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на дискусия в Народното събрание, организирана от Красимир Каракачанов, депутат от Патриотичния фронт, съобщи БНР. Цацаров посочи още, че твърдението, че у нас няма почва за радикален ислям, не е вярно:

Радикален ислям не е единственият източник на тероризъм. Твърдението, че у нас почва, наченки на радикален ислям – няма, бих го определил най-меко казано като невярно.

Главният прокурор говори по предложените промени в Наказателния кодекс, които вече минаха на първо четене в НС, където проповядването на радикален ислям се приравнява с проповядването на фашизъм. Според него трябва да има ясна дефиниция на понятието. Според Цацаров са необходими още и промени в Закона за вероизповеданията, защото той смята, че не е удачно вероизповеданията да се регистрират само с решения на съда. Това трябвало да се прави от Дирекцията по вероизповеданията.

Обвинител номер 1 смята още, че трябва да има промени в начина, по който се разкриват духовни училища и възможността да се проповядва съответното вероизповедание. Българската православна църква няма проблем с това, каза той, но в Пазарджик и други градове повечето проповедници са завършили в Саудитска Арабия. Цацаров каза още, че мисълта, че с двата съдебни процеса в Пазарджик случаят е приключен, не може да бъде вярна, защото трябва да се продължи да се работи по двата случая, иначе рискуваме да се върнем в изходна позиция.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев посочи, че инкриминирането на радикален ислям ще даде възможност за по-ефективна работа на правоохранителните и съдебните органи:

Много е тънка границата, в която можем да различим нещата, които са свързани с радикалния ислям, но определено това е един голям риск, свързан със сигурността на обществото и на гражданите.

Бившият главен мюфтия Недим Генджев призова държавата да започне да финансира вероизповеданията и духовните училища, защото това сега правели други държави.

Трябва да се приеме закон за вероизповеданията, ограничаващ религиозният фундаментализъм на всички религии.

Според евродепутата Ангел Джамбазки няма никакво съмнение, че радикалният ислямизъм, всъщност е политическа доктрина.

Поне три държави финансират на радикални ислямистки организации. Това са Катар, Саудитска Арабия и Турция. И тук българското държавно ръководство трябва да постави този въпрос на международно ниво, в рамките на ЕС в двустранните си отношения.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.