Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За Ердоган България е единственият безпроблемен съсед
20 Юли 2016
Това заяви експерта по международни отношения и сигурност Иво Иванов
Иво Иванов от Българското геополитическо дружество и Милко Василев, експерт по международни отношения и сигурност, коментираха в "Нещо повече" развитието на събитията в Турция. 

Ердоган е венчан за властта, възприема се като човек, който е благословен от Аллах да ръководи Турция и всеки, който не приема това, греши не само срещу него, но и срещу Всевишния, каза Иванов. Султан Ердоган обяви, че днес ще има заседание на Съвета за национална сигурност и лично ще огласи резултатите. 

Иванов прогнозира промени и преструктуриране в армията и коментира, че тя в момента едва ли е най-боеспособна.

В периода 1999-2003 г. западните анализатори виждаха в партията на Ердоган едва ли не партия от европейски тип. Не бива да отричаме, че тази партия дойде на власт с избори и направи революционни промени с подкрепата на хората, които искаха да правят бизнес и ново общество. Но вече няма разделение на властите - Ердоган контролира медиите, корупцията е огромна, отбеляза Иванов.

Ислямизмът на Гюлен беше просветен, той искаше да нагоди нормите на исляма към съвременния свят. Гюлен дава парите си за просвета според тези норми и рамки. И посочва Ердоган като човек, който краде и нарушава нормите, отбеляза Иво Иванов.

Принципът на кемализма гласи: "Мир у дома, мир и навън". Ердоган наруши мира. Готов е да се конфронтира с всеки и то за дребни неща, заради които не си струва Турция да губи своя авторитет. Преди преврата той се опита да поправи някои от грешките си. България е единственият му безпроблемен съсед, смята Иво Иванов. Според него изходът на Ердоган от политиката е само летален - физическа смърт или сваляне от власт.

Милко Василев, експерт по национална сигурност, смята, че Ердоган играе и се мъчи да извива ръцете на основните играчи по света. Смята, че това, което е позволено на САЩ или Русия, е позволено и на него. Съгласен съм също, че излизането от политиката няма да бъде по негова воля. Не съм съгласен, че имаше опит за преврат. Имаше метеж. Превратът започна с появата на Ердоган в медиите. На Ердоган му трябва разчистване на терен вътре в страната. Преди няколко години започна реформи в армията. В момента върви масова чистка, отбеляза експертът.

Имаше момент на извиване на ръце и в начина, по който Ердоган настоя за екстрадиране на Гюлен от САЩ - не искайте доказателства, дайте ми го. Аз съм верен съюзник, но пък мога да се сближа и с Русия, имам среща с Путин. В същия дух са и посланията към ЕС за пускане на бежанците, а също и изявленията за смъртното наказание, подчерта Василев. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

знам
22 Jul, 2016 | 09:04

Знам, мила, но въпреки всичко ти благодаря. Бъди Благословена !


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.