Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Горанов даде назад за втората пенсия
31 Май 2016
Той искаше да създаде общ резерв от парите за втора пенсия, от който тя да се изплаща пожизнено, но без право за наследяване
Финансовият министър Владислав Горанов оттегли предложенията за промени в изплащането на втората пенсия. Това са текстовете, според които се създаваше общ резерв от парите за втора пенсия, от който тя да се изплаща пожизнено, но без право за наследяване. Горанов настоява законът да бъде променен, но водеща роля в промените да имат социалните партньори. 

Клаузата на изплащането на втората пенсия трябва да бъде уредена в диалог със социалните партньори, заяви финансовият министър Владислав Горанов и се аргументира така: 

Трябва да сме коректни, когато в един момент имаме претенциите, че нещо не се случва по правилния начин и упрекваме инициатора на някакви промени, че не му е работа и той прецени същото, да дадем възможност на тези, които са изразили подобни претенции, да извървят пътя си така, че да подредят системата. Аз съм идентифицирал един проблем. Днеска нямаше да си говорим за него, ако финансовият министър не го беше повдигнал. Защо фазата на изплащане не е уредена, защо като от 2008 година КФН пише и брише върху различни варианти и днес не е уредена, защото никой не иска да я повдигне. 

Горанов изрази сериозни опасения, ако осигурено лице изтегли наведнъж всичките си пари за втора пенсия:  

Да направи бала на внучето си, да си ремонтира апартамента и след това да остане с много по-ниска пожизнена пенсия от Държавното обществено осигуряване, риск, който не се изговаря на глас и не трябва да бъде пренебрегнат. 

Владислав Горанов коментира също така и жалбата срещу възможността за преместването на партидите за втора пенсия в НОИ, която ще бъде разгледана от КС. 

Аз не намирам противоречие с Конституцията на правото на избор, защото правото на избор е в основата на свободите на хората. Ако е грешно и противоконституционно да избереш кой модел да се осигуряваш, значи аз нещо грешно разбирам конституцията. КС е само този, който може да се произнесе. 

Финансовото министерство все пак ще предложи редица изменения в Кодекса за социално осигуряване. Те обаче ще засягат възможностите за инвестиции на пенсионните фондове, до задължителния им капитал и до възможностите за инвестиране на активите. Най-важната промяна сред тях е, че няма да могат да инвестират в имоти. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.