Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
До месец КЗК казва има ли картел при горивата
31 Май 2016
КЗК е на финала на анализа на производството
След около месец Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ ще има решение по разследването за евентуален картел на пазара на горивата.

Акцент в работата на комисията през миналата година са били случаите, свързани с ощетяването на потребителите, съобщи председателят на регулатора Петко Николов. Той представи отчета за дейността на антимонополния орган през миналата година.

КЗК е на финала на анализа на производството за картел на горивата. Анализират се кореспонденцията, цените на горивата и дали в момент на криза на пазара търговците не са се договаряли за цените на пазара, също за забранени ценови споразумения се проверяват и четири търговски вериги за хранителни стоки. Заради либерализацията на електроенергийния пазар често проверявани са и електроразпределителните дружества за отказ за присъединяването на клиенти.

За последната година Комисията е наложила санкции в размер на 25 милиона лева, като доброволно са събрани един милион. Останалите са препратени към НАП. Отчетът на КЗК вече е изпратен и в Народното събрание.

Комисията все още няма окончателно решение по казуса за евентуално договаряне цените на горивата, но срокът за произнасянето й изтича в края на юни. По случая бяха извършени седем претърсвания на място в големите търговски вериги. Докъде е стигнала работата, съобщи директорът на антитръста в КЗК Дарин Станков.
В момента, в който говорим, тече анализ в нашата лаборатория на доказателствата, които са основно кореспонденция на различните участници на пазапра, ценови листи и така нататък.
В сектор "Енергетика" е най-големият размер на наложените санкции през изтеклата година - 25 от 25 милиона лева. Едно от основните нарушения е отказът за присъединяване на абонати, посочи още Станков.
Един малък цех, едно малко предприятие, което се опитва да стартира бизнес в продължение на почти шест години не успява да снабди цеха си с електрическа енергия.
В областта на лоялната конкуренция, най-честите нарушения обобщи Стамен Гърбелов: Имитациите на фирма, на марка, на външен вид на стоки, на интернет страница, заблуждаващи  реклами, както и нелоялното привличане на клиенти. 
Председателят на комисията Петко Николов подчерта: Във всичките обжалвани решения, 85 процента от тях са потвърдени от ВАС. Уверявам ви, че това е истинската статистика.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.