Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пореден протест в София срещу скъпите билети
30 Май 2016
Граждани заявяват, че няма да плащат от 1 юни по-висока цена на билета за пътуване в градския транспорт
Близо 300 души излязоха на протест пред сградата на Столичната община срещу поскъпването на цената на билета от 1 лев на 1,60 от 1 юни. Те се включиха и в мирно шествие по маршрут ул. "Московска", ул."Г. Бенковски", бул."Сливница" до бул."Мария Луиза", където се намира Центърът за градска мобилност, съобщи БНР.

Граждани заявяват, че няма да плащат от 1 юни по-висока цена на билета за пътуване в градския транспорт. Те символично изгориха билет от 1,60 лева пред сградата на Столичната община и коментираха:

Цените на билетите са прекалено високи. Аз съм съгласен да бъдат повишени, но не с 60, а с 20 % минимум. Не е нормално, според мене, да се покачи цената с 60 % , заплатите не се вдигат, няма как.

Няма никакво отчитане на времето - за една спирка плащаш 1,60 лева. Би трябвало да ползваш тази услуга да бъде за 1 час или за 1,30 часа за 1,60 лева. Изключително тежко е положението на старите тролеи с гумените уплътнения.

В годината, когато падна цената на горивата наполовина, вдигнаха цената на билетите с 60% и мисля, че има хората за какво да недоволстват. По всякакъв начин им се пречи да живеят спокойно.

До края на месец септември ще могат да се подменят старите билети и талони за пътуване в Столичния градски транспорт, информира заместник-кметът Дончо Барбалов. Това ще става на всички пунктове за продажба на билети и карти на Центъра за градска мобилност: 

Всеки може да избере това, което е най-подходящо за него като начин на пътуване. Има карти, при които дневното пътуване може да е под 50 стотинки. Намалява се цената на годишната карта на 365 лв. Въвежда се карта "Метро плюс", въвежда се тридневна карта, така че има много голям избор от транспортни документи за всеки, който е решил да ползва градски транспорт.

В Административния съд вече са подадени 42 жалби срещу новите цени в столичния транспорт. От Центъра за градска мобилност предупредиха, че няма да има гратисен период и от сряда старите билети няма да важат.

Председателят на групата на общинските съветници от БСП Калоян Паргов определя протеста като основателен. Той изрази надежда съдът да разгледа жалбите по същество и безпристрастно. Той определи увелечението на цената като "убийствено" и заяви, че очаква "драстично увеличение на гратиса" след поскъпването.

Без да бъдат назначавани нови контрольори, проверките в градския транспорт ще бъдат засилени, подчерта и.д. директор на ЦГМ Румяна Милова, според която по-евтините карти са начин за борба с гратиса.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.