Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Градският прокурор на София подаде оставка
30 Май 2016
Динев беше избран на поста през януари 2014 година след временното ръководство на настоящия шеф на Националното следствие и заместник главен прокурор Евгени Диков
Градският прокурор на София Христо Динев е подал оставка, научи "Хоризонт". Тя е депозирана във Висшия съдебен съвет и трябва да бъде разгледана от прокурорската колегия. 

Динев беше избран на поста през януари 2014 година след временното ръководство на настоящия шеф на Националното следствие и заместник главен прокурор Евгени Диков, който пък застана начело на СГП след СРС скандала "Банкягейт", който взе главата на Николай Кокинов.

Христо Динев влезе в състезанието малко след като беше поел СРП, а негов опонент беше следователят Бойко Атанасов, който нашумя през последните месеци, след като поиска наказание за главния прокурор и го обвини, че оглавява "шпиц-команда", работеща само по дела срещу политици и бизнесмени. Заради тези твърдения Етичната комисия на ВСС започна проверка в Градската прокуратура, засега с неизвестен резултат. Преди нея обаче се заговори за обтегнати отношения между Динев и иначе силно подкрепилия го при избора му Сотир Цацаров. Миналия октомври главният прокурор разпореди проверка на екипа на Динев с мотив констатации за неефективно упражнено ръководство и контрол върху досъдебни производства с предмет корупционни престъпления и убийство по непредпазливост. Дали тази оставка има връзка с резултатите от нея – не е ясно. 

Със заповед на главния прокурор преди време беше направен анализ на дейността на прокуратурата от избора на Динев заради проблеми в работата на корупционните дела и делата за смърт на пътя:

Доколкото разбирам, няма каквато и да е връзка с този доклад, така че вероятно наистина са лични причините, както той е посочил, основно здравословни - каза Румяна Арнаудова.

Неофициално от прокуратурата коментираха пред "Хоризонт", че СГП не може да се похвали с кой знае какви резултати. Оставката на Христо Динев трябва да бъде приета от прокурорската колегия на ВСС, която после да обяви конкурс за поста му.

ВИП оставката в прокуратурата дойде в деня, когато стана ясно, че мисията на европейските магистрати, които трябва да направят независим анализ на работата на българската прокуратура, се отлага с няколко седмици заради продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.