Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
МВР и прокуратурата призоваха жителите на Галиче да свидетелстват срещу групата за рекет на Ценко Чоков
27 Май 2016
Утре ще стане ясно за кои от осемте обвиняеми ще бъде поискан постоянен арест
На осем от дванайсетте задържани в село Галиче са повдигнати обвинения за тежки престъпления. Сред тях е кметът Ценко Чоков и синът му Мартин.

От МВР и прокуратурата призоваха жителите на Галиче да свидетелстват срещу групата за рекет и изнудване на кмета на село Галиче, Ценко Чоков, за да бъде документирана цялостната престъпна дейност. Утре ще стане ясно за кои от осемте обвиняеми ще бъде поискан постоянен арест, казаха на пресконференция в специализираната прокуратура. 

Висококонспиративна и брутално действаща нарече групата на Чоков главният секретар на МВР Георги Костов. Дейността, представена от ръководителя на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова, включва – лихварство, имотни измами, изнудване и отвличане на лица, на които Чоков е давал пари. Държавното обвинение разчита на иззети пълномощни, нотариални актове, чужди дебитни карти и тефтер със записки на дадените назаем пари и на свидетели, чийто брой се надяват да нарасне сега, когато по думите на Георги Костов, държавата е взела категорично отношение към дейността на кмета на Галиче:


Тази група е действала в изключителна, както каза и главният секретар, конспиративност, а населението е със страхотен страх от тази група – каза Даниела Попова. 

В рамките на множеството оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално следствени действия, срещнахме подкрепа от държавата, дори и в лицето на премиера. Мисля, че така са събрани достатъчно годни веществени доказателства и най-накрая ще има възмездие за жителите на Северозапада – каза Георги Костов.


Според адвоката на Чоков – Иво Найденов, атаката срещу кмета на Галиче имала политически подтекст и зад нея стоял загубилия изборите от него – Веселин Тушинов:

Както Ценко Чоков каза и на разследващия полицай, и се прекръсти, през живота си с лихварска дейност никога не се е занимавал. За мен този проблем с Галиче от една година буди голямо недоумение, защо е толкова голям интересът към него. Единствената организация, която не е разпитала Ценко Чоков, е НАСА.

Групата, по която службите работят от края на миналата година, се е занимавала с широкообхватна дейност – лихварство, имотни измами, побои със средни и телесни повреди, изнудвания, отвличания на лица, на които са били давани суми назаем. Ръководител, както стана ясно още от вчера, е Ценко Чоков, като в дома му и в другите претърсени адреси са намерени пълномощни, нотариални актове, както и тефтер, в който са били записвани сумите, давани на заем. Има открити вещества, които са реагирали на наркотици, казаха от МВР и прокуратурата. Те признаха, че по групата, за която, както каза главният секретар на МВР, има данни, че са стара история, че се е работило доста трудно, в условията на страх и недоверие на съгражданите на Ценко Чоков, по отношение на възможностите на институцията да противодейства на неговите действия. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.