Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Торнадо удари Видинско
24 Май 2016
До момента смерч с подобна сила и форма не е наблюдаван в района. Днес обаче е наблюдаван също и в селата Бело поле и Карбинци
Градушка колкото орех, продължила близо половин час, нанесе щети по насажденията в Козлодуй днес следобед. Слушатели на Програма "Хоризонт" сигнализираха, че четири часа след градушката на някои места все още има неразтопени ледени топчета. Градушка днес следобед е имало и в района на община Мизия.

Торнадо е било наблюдавано в някои от селата на община Ружинци в област Видин. Има нанесени материални щети, няма паника сред жителите на пострадалите села. 

Торнадото е наблюдавано в общинския център Ружинци и най-вече в близкото село Белоптичене. Въртящият се въздушен стълб се е появил около 14.00 часа. Това каза кметът на Ружинци Александър Александров: 

Торнадо или вихрушка. Торнадото е с много по-големи размери, но все пак и това не е малко, щом е повдигнало десет от керемидите на покрива на една къща и другата част ги е разрушило и на съседните къщи е отнело и счупило десетки керемиди.

В резултат на вихрушката има счупени клони и паднали дървета в Белоптичене. Основната му сила е била съсредоточена върху къщата на самотно живееща жена. В сряда от кметството ще проверят как да ѝ бъде помогнато за справяне с проблема. 

До момента смерч с подобна сила и форма не е наблюдаван в района. Днес обаче е наблюдаван също и в селата Бело поле и Карбинци. Към 16.00 часа в пет села край Ружинци е паднала и градушка, която е нанесла щети на земеделската продукция. 

Торнадото е изключително рядко явление за този регион, но не е изключение. Преди около 15 години подобно торнадо обърна ламаринения покрив на ремонтираната спортна зала във Видинското село Винарово върху съседната къща. От местната хидрометеорологична обсерватория отказаха коментар с довода, че за момента нямат официални данни за явлението.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.