Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Над 2,5 млрд. лева кредити от КТБ са отишли при Цветан Василев
3 Май 2016
Това е записано в изводите на разследващата компания "Аликс партнърс", чийто доклад бе публично оповестен
Над 2,5 млрд. лева кредити, раздадени от Корпоративна търговска банка, са отпускани с цел облагодетелстване на банкера Цветан Василев и свързани с него лица. Това е записано в изводите на разследващата компания "Аликс партнърс", чийто доклад бе публично оповестен на сайта на банката в несъстоятелност,съобщава БНР. Анализаторите подчертават, че са правени сложни схеми, които да объркат и прикрият крайната цел. Въпреки това надзорът в лицето на БНБ е имал достатъчно "червени флагове", които да покажат, че банката се източва. Пример за това са големите кредитни експозиции към свързани лица. 

Разследващата компания "Аликс партнърс" е категорична, че повечето решения за отпускане на кредити не са били в интерес на банката, а на мажоритарния собственик Цветан Василев през "Бромак" и свързани с него фирми, на други представители на управителния съвет и акционери. Очертава се кръг от фирми - кредитополучатели, сред които "Петрол", БТК, "Виваком", "Родина Пропъртис", "Русенската корабостроителница". Руската ВТБ също е често споменавана в доклада на разследващите. 

Те описват финансови потоци, които са свързани с много тесен кръг от фирми и прогнозират ниска възможност за възвръщаемост. В значителна част от кредитите, отпускани от Корпоративна търговска банка, не са учредени обезпечения или са направени незначителни такива. Свидетели "от първа ръка" са заявили, че предполагат, че "това е било намерението изначално". 

В периода между сега определената дата за несъстоятелност - 20 юни 2014 г. и първоначалната  - 6 ноември 2014 г., са отправени множество изявления за прихващане, на стойност 900 милиона лева. Това е било особено очевидно сред търговските групи и индивидуални дружества с по-малки кредити. 

Трябва да се отбележи, че има скромно количество прихващания от страна на свързаните с г-н Василев дружества и дружествата-канали за финансиране, което предполага факта, че техните кредитни задължения във всеки случай няма да бъдат изплатени и поради тази причина не оправдават закупуването на вземания чрез цесии, посочват от "Аликс партнърс"  

Въпреки че самите те определят като "спекулативни" прогнозите си, те прогнозират за около 12 месеца да могат да се съберат най-много около 800 млн. лева. 

Прогнозата е от времето на изготвяне на доклада, а не към настоящия момент. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.