Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЕК с оптимистична прогноза за българската икономика
3 Май 2016
Увеличаването на работните места през 2016-а ще бъде с 0,3%, а през 2017-а – с половин процент
Еврокомисията излезе с оптимистична пролетна прогноза за българската икономика, като в същото време понижи своите очаквания за икономическия растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз.

Увеличаването на работните места през 2016-а ще бъде с 0,3%, а през 2017-а – с половин процент, смята още ЕК. 

Комисията коригира очакванията си за развитието на българското стопанство и от 1,5 на сто през зимата, сега тя прогнозира растеж от 2% на БВП през 2016 година. Догодина се очаква растежът да възстанови нормалните си равнища до 2,4 на сто.

Като нова причина сега се изтъква засиленото вътрешно потребление у нас. Наред с него българските производители изнасят повече продукция в чужбина заради повишеното търсене в Европа и по света, както и заради ниските ѝ цени, благодарение на слабия курс на еврото и евтиния петрол.

Влагането на свежи капитали у нас обаче ще продължи да бъде потискано от забавените проекти, финансирани от еврофондовете, смята Комисията. Негостоприемната бизнес среда също оказва влияние за слабите инвестиции. Еврокомисарят по икономическата политика Пиер Московиси призова България да се възползва по-активно от плана "Юнкер“ за привличане на частни инвеститори:

Можем само да призовем за мобилизация на българската икономика за представянето на качествени проекти в приоритетните сектори на плана "Юнкер" – като цифровите технологии, енергийната ефективност и мобилността на бъдещето. Вече са ангажирани 82 милиарда евро за 25 държави. Моето желание е от тях да има за всички. 

Безработицата ще продължи бавно да намалява до 8% следващата година поради застаряването на населението и емиграцията. Явлението е изкуствено – казва в писмено изявление българският заместник-председател на ЕК Кристалина Георгиева – България напускат младите и добре подготвените, които имат знанията и уменията да допринесат за развитието на страната.

Съотношението на държавния дълг спрямо БВП на България остана сред най-ниските в Съюза, но ще нарасне с 1,7% в рамките на 4 години, предупреждава още Еврокомисията.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.