Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Последна възможност за подаване на данъчна декларация
3 Май 2016
Около 15 000 данъчни декларации се очаква да постъпят в Националната агенция за приходите в последния ден
Днес изтича срокът за подаване на декларация за данък върху доходите на физическите лица и плащането му. Около 15 000 данъчни декларации се очаква да постъпят в Националната агенция за приходите (НАП) в последния ден от данъчната кампания, съобщи в предаването "Преди всички" говорителят на данъчните Росен Бъчваров. Половината от тях най-вероятно ще бъдат изпратени по пощата или подадени в териториална дирекция на приходната агенция.

До 17.30 часа в офисите на НАП. До 20.00 работи Централна поща в София, която има и по-дълго работно време от останалите пощи и онлайн до полунощ. До 12 часа ще оперира системата за онлайн деклариране, но за да се подаде данъчната декларация, е необходим или електронен подпис или по-вероятно и по-лесно безплатният персонален идентификационен код, уточни Бъчваров.

Той подчерта, че плащането на дължимия данък трябва да бъде направено днес, независимо че банковият превод може да постъпи по сметките на приходната агенция утре. Ако не подадем данъчна декларация или не платим данъка си, подлежим на санкции – до 500 лева за неподадена декларация и до 1000 лева за неверни или грешни данни. 

Грешките, които водят до неприятности, са свързани с недекларирани доходи и съответно укриване на някакъв вид данък. Естествено, ако става дума за по-малка сума, то и административно наказващият орган се съобразява с това, защото глобите са в определен диапазон – до 500 не значи на всяка цена 500, нито пък 1000 – 1000, каза още говорителят на НАП.

За да попълним без грешки данъчната си декларация, ако решим да го направим на хартия, по-разумно е да използваме декларацията с баркод. Тя може да се изтегли от сайта на приходната агенция и да се попълни, като изчисленията на дължимите данъци се генерират сами чрез заложен софтуер. Декларацията генерира и баркод, който помага за по-бързата обработка на документа от данъчните служители. Освен това, преди разпечатването на декларацията се прави проверка, което допълнително помага за избягване на грешки. 

От Националната агенция за приходите припомнят, че подаването на декларациите в последния момент може да доведе до струпване на повече хора в дирекциите и да се чака повече време. Възможно е да чакаме повече време и в банковия клон в самата дирекция. Там внасянето на дължимата сума към хазната е безплатно. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.