Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Решено: Забранява се носенето на бурки в Пазарджик
27 Април 2016
Решението подкрепиха политическите партии в местния парламент, с изключение на Евророма
Пазарджик стана първият български град, в който забраниха носенето на бурки на обществени места. Решението подкрепиха политическите партии в местния парламент, с изключение на Евророма. Глобата при неспазване на забраната е 300 лева, като при повторно нарушение санкцията става 1000 лева.

Гласуването премина в началото на сесията. Кметът Тодор Попов оттегли предложението си, забраната за бурки да важи само за обществените и държавните институции. На гласуване бе подложено предложението на "Националния фронт за спасение на България", което забранява носенето на бурки на улицата, парковете, магазините, транспорта. За пълната забрана на бурките на всички обществени места на територията на Пазарджик и селата гласуваха 39 общински съветници, двама "против" от Евророма и гласуването премина без въздържали се.

Единствено "против" се оказаха двама от общинските съветници. Аргументите за това от Райко Живков: 

При положение, че в Пазарджик нищо страшно не се е случвало, в момента сега някой се опитва да измести фокуса от проблемите в държавата. Всички, които живеят в квартала, в Пазарджик и Община Пазарджик, могат да потвърдят това.

Кметът Тодор Попов е категоричен, че днешното гласуване е отговор на едно обществено очакване:

Искам да кажа, че това беше взето абсолютно прагматично и считам, че това е един добър пример за това, как може по един деликатен обществен въпрос, всички да имаме една консенсусна позиция. Не мисля, че в града ще има напрежение след тази забрана.


И реакцията на вносителя на предложението Благо Петров: 

Доволен съм, защото Общинският съвет в Пазарджик показа, че по важни въпроси може да се обедини и да взима решения, които са в интерес на жителите на общината. На всички в Пазарджик показа, че трябва да има правила, които да важат за всички.

С приемането на това решение Пазарджик се превърна в първият град в страната, който забрани носенето на бурки. Забраната е факт, като единствената цел е да се гарантира сигурността на гражданите.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.