Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
2 жени са починали от измръзване при опит да преминат нелегално българската граница
7 Февруари 2016
Групата от 19 бежанци е открита от гранични полицаи в района на старите мини на 5 километра от Малко Търново
15-годишно момиче и 30-годишна жена са починали, по всяка вероятност, от измръзване при опит да преминат нелегално българската граница край Малко Търново, съобщава БНР. Група от 19 бежанци, затънали в сняг, са открили гранични полицаи в района на старите мини на 5 километра от Малко Търново.

В момента 11 деца от групата и шестима възрастни са с влошено здравословно състояние вследствие на измръзване са настанени в бургаската болница, заяви директорът на здравното заведение д-р Георги Матев:

Тези 11 деца са разположени в хирургично отделение и в детско отделение. Едно дете е в гастроентерологично отделение, то е със стомашно-чревни проблеми. И възрастните са 4-ма души с много малка степен на измръзване, като двама от тях от снощи са в много тежко критично състояние, но от тази сутрин вече са малко по-стабилизирани, контактни и адекватни вследствие на тежки метаболитни проблеми от измръзването.

По първоначална информация бежанците са иракски кюрди. Състоянието на приетите в бургаската болница е стабилно без опасност за живота им.15-годишното момиче и 30-годишната жена са открити мъртви. Очаква се от съдебна медицина да установят точната причина за смъртта им.

В събота около 17.40 граничен полицейски наряд от ГПУ Малко Търново локализира група от 19 души в много тежко състояние и видими следи от замръзване,  съобщи за "Хоризонт" в предаването "Неделя 150" главен комисар Антонио Ангелов – директор на Главна дирекция "Гранична полиция" в МВР:
Цялата група е преместена в палатката на граничния наряд, за да им се окаже първа помощ. Веднага е подаден сигнал до дежурната част и е организирано тяхното извозване, което за съжаление е било изключително затруднено заради тежките метеорологични условия. Когато медицинската помощ пристига, се констатира смъртта на две от лицата. Извикана е следствена оперативна група за извършване на оглед на място.

Относно самоличността на мигрантите, Антонио Ангелов заяви:

Комуникацията с тях е много затруднена поради лошото им здравословно състояние и езиковата бариера. Някои от тях се определят като иракчани, други като афганистанци. 

Предполага се, че групата е изоставена от трафикантите си:

Честа практика е след като си получат парите, каналджиите да изоставят лицата, защото те вече нямат интерес, а самата група е дезориентирана и не знае точно къде се намира. За съжаление това не е първият случай. 

Според него няма малки деца в групата. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.