Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вдигат винетката на 97 лева
11 Ноември 2015
Месечната ще струва 30, а седмичната 15 лева
Правителството одобри по-високи цени на винетките от догодина. За леките автомобили до 3,5 тона се увеличават от 67 на 97 лева, месечната ще струва 30, а седмичната 15 лева. За тежкотоварните автомобили се налагат максималните цени по евродиректива, обясни регионалният министър Лиляна Павлова, съобщава БНР. 

Максималната стойност на еднодневната винетка за тежкотоварните автомобили ще се повиши с един лев и ще е 21 лева, това също е максимална стойност. 

Ръстът на средната работна заплата за последните осем години е 60%, на минималната – 73 на сто, посочи министър Павлова като аргумент за увеличаването на масовата винетка за леките автомобили. Вземат се предвид и фактите, че в експлоатация са въведени 300 км нови магистрали, които трябва да се поддържат: 
Средно годишно е около 15-20 милиона увеличението за необходимостта за поддържането на тези магистрали, текущ ремонт, зимно, превантивно поддържане и съответно за останалите пътища останалата част от мрежата, която представлява 12 000 км третокласни пътища, 7000 км първи и втори клас пътища, и както казах, почти 800 км автомагистрали. Това е пътната мрежа, която трябва да поддържаме с ресурса, който имаме. 

Приходите от винетки се очаква догодина да се увеличат от 180 милиона сега на 250 милиона. 

От 2017 година вероятно ще влезе в сила тол-системата, при която тежкотоварните автомобили ще плащат на изминат километър, а леките ще останат с винетни стикери, обяви още Павлова:
Тя ще ни даде по-голяма гъвкавост при ценообразуването на тежкотоварния трафик, тъй като тогава няма да трябва да спазваме ограничението от 11 евро за дневна винетка и тогава ще може да остойностиме, разбира се, отново спрямо много показатели каква да е цената на километър за тежкотоварния трафик, която да се плаща при използването на пътищата при преминаването по републиканските пътища.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.