Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Патриарх Вартоломей поиска България да върне църковни ценности
10 Ноември 2015
Президентът пък го награди с орден "Стара планина"
Вселенският патриарх Вартоломей поиска от българската държава да върне църковни ценности, които според неговите твърдения, принадлежали на гърците.Той отправи това искане, след като бе удостоен от българския президент Росен Плевнелиев с орден „Стара планина“ I степен:

Ние използваме този добър повод на нашата нова среща и създадения от дълго време между нас климат на взаимно доверие, приятелство и искреност, за да отбележим, че особено би допринесло по посока както на напредъка и развитието на отечеството ви в ЕС, така и на единството на църквата и на народа му с останалия православен свят, а безспорно и преди всичко Вселенската патриаршия връщането на отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров Свещени Богослужебни ценности на естествените им правоимащи Свети митрополии и Свети обители на Северна Гърция и по-точно на Сяр, Ксанти и Драма.

Според Вартоломей едно такова действие като „похвалния аналог с връщането преди години на „Историята“ на Паисий на Зографския манастир на Света гора би потвърдило на дело общия съвместен път в лоното на Европейския съюз и на Православната вселена“. 

По време на войните на национално обединение от 1912 до 1918 г. в посочените територии живее основно българско, турско и гръцко население /предимно по крайбрежието на Македония и Тракия/. Българите в Сяр, Ксанти и Драма имат свои училища и църкви, построени със средствата на техните църковни общини. След като България загуби последователно Междусъюзническата /1913 г./ а след това и Първата световна война/1914-1918/ българското население в днешна Северна Гърция бива прокудено от родните си домове. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.