Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
От догодина вдигат заплатите в образованието
12 Октомври 2015
Планира се такова увеличение и за социалните работници, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов

От догодина ще има увеличение на заплатите в образованието, планира се такова и за социалните работници, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Финансовото ведомство няма да поставя изискване за намаляване на разходите за персонал с 10 процента

Без да уточнява с колко процента ще нараснат заплатите на учителите, социалните работници, заетите в Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда, финансовият министър Горанов анонсира, че това се залага в Бюджет 2016. Останалите бюджетни служители няма да получат увеличение:

Със сигурност обаче няма да имаме позиция за общо нарастване на заплатите  в бюджетната сфера.

Не се предвижда изискване за свиване на разходите за персонал:

Ще продължим да настояваме заложените нива от тази година да бъдат запазени, тоест нова стъпка на намаление няма да има. Аз ще се чувствам удовлетворен, ако вместим системите върху тазгодишните лимити.

Актуализацията на пенсиите от 1 юли ще е по швейцарското правило, но министърът не се ангажира с  процента 2,6, колкото е записано в сегашната бюджетна прогноза:

Изчакваме "ъпдейта" на макроикономическата прогноза, ако така мога да кажа и тогава ще фиксираме точният процент. Знам, че сте нетърпеливи, останаха две седмици до бюджета. Ще го прочетем заедно и ще разберете всички подробности.

Горанов не е склонен да даде поисканите от МВР 20 милиона лева допълнително за тази година. Причината е липсата на реформи, свързани с прекатегоризацията на служителите.

Няма да им дам. Аз съм поставил едно условие към колегите от МВР, което те упорито отказват да изпълнят, въпреки че е твърде логично, аз продължавам  да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, примерно през уикенда, трябва да бъдат първа категория, тези, които стоят на бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория, така както и министър-председателят примерно. Няма да оставим хората без заплати, но това няма да остане безнаказано за съответните административни ръководители, които не са направили движение в някаква посока.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.