Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Договорът за ремонта на МИГ-овете вече е подписан
2 Октомври 2015
Парафираният договор ще влезе на заседание на правителството следващата сряда

Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов съобщи пред журналисти в Народното събрание, че договорът Полша за ремонта на МиГ-29 вече е подписан. Той обясни, че парафираният договор ще влезе на заседание на правителството следващата сряда.

Доколкото аз имам информация, включително и от полски източници, официални, че договорът е парафиран, това е редът за сключване на този договор. Предстои МС на следващото си заседание в сряда да упълномощи министъра да си положи подписа. Такъв е редът в държавата. Но преди това надлежно упълномощени лица от полската страна и надлежно упълномощено лице от нашата страна - в случая заместник-министър, вчера окончателно са парафирали този договор и се очаква да влезе в МС в сряда. За да е парафиран договорът, означава, че няма съмнение във възможността на полския оръжеен завод да извърши тази дейност.

Заместник-председателят на "БСП лява България" Атанас Мерджанов напълно изключи подобен договор да има юридическа и търговска стойност:

Защото, ако търговското дружество в Полша има някакви договорни отношения с производителя на МиГ-29 в Руската федерация, то този договор е за ограничен лиценз, за ремонт само на полските изтребители МиГ-29. Така че полската страна няма никаква възможност и лиценз да отремонтират самолети МиГ-29 от друга страна. Затова твърденията, че полската страна би могла да извършва подобни ремонти са несъстоятелни.

Мерджанов коментира, че ако все пак Министерски съвет даде мандат на министър Ненчев да подпише окончателно договора с Полша, страната ни ще влезе в тежка съдебна процедура. От БСП отново настояха за оставката на министъра на отбраната.

В кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов не даде информация за подобен договор, но коментира:

Не съм сигурен, че ще успеем да решим казуса с изтребителите в начина, в който се представя като стратегия за осигуряване на над 1 милиард, доколкото ми е известно е необходим за чисто нови изтребители. Знаете, че сме в много напреднал етап за подписване на споразумения за ремонт на такава съществуваща техника. Според мен тази сума е твърде голяма и трябва наистина много задълбочен дебат да се води с правителството. Едва ли ще можем в следващата година да осигурим такъв голям ресурс.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.