Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Работодателските организации сезираха главния прокурор за нередности в енергетиката
30 Септември 2015
Бизнесът подготвя и сигнал до Комисията за конфликт на интереси срещу депутати, които в тежък конфлект на интереси участват в гласуването на закони

Работодателските организации сезираха главния прокурор Сотир Цацаров за непрозрачни процедури и скрита приватизация в енергетиката, съобщи БНР. Бизнесът подготвя и сигнал до Комисията за конфликт на интереси срещу депутати, които в тежък конфлект на интереси участват в гласуването на закони, свързани с енергетиката и с възобновяемите източници на енергия.

Оказа се, че папките, с които ръководителите на 4-те работодателски организации влязоха при главния прокурор, съдържат подробности по три сигнала, които бизнесът постави на вниманието на прокуратурата.

Първият визира „американските централи“ - „Марица Изток – 1“ и “Марица Изток – 3” и договорите, чрез системното преструктуриране на които мощностите са се превърнали в собственост на инвеститорите, в ущърб на интересите на държавата. Председателят на КРИБ, Кирил Домусчиев разположи това във времето на правителството на Иван Костов и обясни:

Резултатът е над 330 милиона лева годишно, които сега индустрията плаща през таксата "задължение към обществото" само за електроенергията от тези централи. Ние нямаме намерение да  плащаме тези 330 милиона. Това са политически грешки. Тук категорично става дума за корупция, защото със сигурност държавната НЕК през годините не си е защитавала интересите. Ще държим до последно тези договори да бъдат прекратени и тези централи да продават на свободния пазар продукта си

По казуса ще бъде сезирана и административната прокуратура, за да търси варианти за прекратяване на договорите или други действия, които биха довели до други промени в полза на държавата, каза в допълнение Домусчиев.

Вторият сигнал касае нарушения в процеса на присъединяването на ВЕИ - централите към националната система, коментира Домусчиев:

Присъединяваш, знаейки, че няма капацитет. За което държавните дружества – НЕК и ЕСО - плащат договорени в полза на инвеститора наказателни неустойки. Добре де, малоумници ли са в НЕК или аз нещо не разбирам.

Работодателите атакуват пред прокуратурата и решение на Комисията за енергийно и водно регулиране :
 
Под един и същи номер и една и съща дата на страницата на КЕВР през няколко дни с различно съдържание,  като количеството нетна енергия, която ще се изкупува от фотоволтаиците е завишено. Очевидно в случая не става дума за неволна грешка, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал, Васил Велев.

Работодателите настояват цените на тока за индустрията да се върнат на старите нива, в противен случай заплашват с протести.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.