Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Чужди самолети ще охраняват въздушното пространство на България?
30 Септември 2015
Това предлага Министерството на отбраната с промени в Закона за въоръжените сили

Чужди самолети да охраняват въздушното пространство на България. Това предлага Министерството на отбраната с промени в Закона за въоръжените сили. Предложението беше публикувано за обществено обсъждане. В момента България не преговаря с държави от НАТО за съвместна охрана на въздушното ни пространство, уточниха от Министерството на отбраната.

Промените в Закона за въоръжените сили предвиждат обща охрана или да има международен договор, или само при необходимост при ред, предложен от министъра на отбраната и одобрен от правителството. Предложените за обществено обсъждане текстове изглеждат като краен вариант, след като страната ни няма пари за закупуването на нови западни изтребители, а ремонтът на руските ще се забави. С промяната се предлага и употребата на оръжие, ако самолети на трети страни навлязат във въздушното пространство на България. Още в дните преди да излезе официалният документ за обществено обсъждане, критици казаха, че освен суверенитет, с подобен договор България би сложила край на вековна традиция във военната авиация.


В ситуацията въпросът за българските задължения се свежда до това не дали ще има съвестни полети, а дали страната ни изобщо ще има изтребители, с които да ги изпълнява. България няма пари за нови западни самолети. Няма и договор за ремонт на руските с Полша. Съдбата на подписания меморандум за ремонт не е ясна, след заплахата на руската фирма-производител, че поляците ще бъдат санкционирани, ако подпишат с България. Според депутата на ГЕРБ от отбранителната комисия Валентин Радев:

Бави се. Прави се възможност, това е договор между правителства и трябва да се уточнят подробностите. И в момента имаме самолети, битката е на всички и продължава. Ние можем да възстановим летателната годност и на останалите самолети с договор с Полша. Другата опция е, започваме да мислим да купим ескадрила, осем или десет самолета, които да са съвместими с нашите съюзници, а да не са МИГ-29.

Според депутата на ДПС Янко Янков България трябва да гарантира суверенитета на българското въздушно пространство:

Ако ние не можем сами да си го охраняваме, трябва наши партньори да го охраняват, защото това е част от Натовското въздушно пространство, освен това е гранично. Така, както в момента я караме, няма да има какво да се вдига по тревога, защото на нашите изтребители ще им изтече летателният ресурс и ако не се ремонтират своевременно, трябва да намерим начин да го преодолеем, защото става въпрос за националната сигурност на българските граждани.

Красимир Янков от БСП настоя на заседание на КСНС при президента въпросът за чуждите изтребители да бъде обсъден:

Информацията, която получаваме, включително и за невъзможността за ремонт на нашите самолети от полската страна е изключително притеснително. Абсурдно е да сме в ситуация, в която ние да не можем да охраняваме въздушното си пространство. Днес предложението е за въздушното пространство, утре може да е за охрана на сухопътната ни граница. Ние граничим и със страни-членки на НАТО.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.