Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Реформаторският блок с единна регистрация на местните избори
31 Август 2015
Това стана ясно след среща между СДС, ДБГ, БЗНС, ДСБ и НПСД в централата на СДС

Петте партии в Реформаторския блок постигнаха съгласие за единна регистрация на местните избори. Това стана ясно след среща между СДС, ДБГ, БЗНС, ДСБ и НПСД в централата на СДС, съобщава Фокус. Пред журналисти вицепремиерът и председател на ДБГ Меглена Кунева заяви, че се очаква споразумението да бъде подписано утре. Тя обясни, че не е имало напрежение при постигането на решението за национална единна регистрация на РБ. Според нея коалицията трябва да се придържа към Учредителното споразумение, за да работят ефективно всички органи на Блока.
 
Тя подчерта, че е важно петте партии да излязат с името Реформаторския блок в страната.
 
Още при влизането си на срещата тя подчерта, че позицията на ДБГ за единната регистрация на РБ не е променяна от 18 април, когато Изпълнителният съвет на ДБГ е взело това решение.
 
Тя подчерта, че заместник-председателят на ДБГ и ръководител на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски е положил огромни усилия в организирането и издаването на над 1000 пълномощни за общи представители на РБ в ОИК и СИК.

Преди срещата председателят на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски коментира, че още преди два месеца СДС е заявилa, че иска единна регистрация на РБ при спазване на учредителното споразумение на местните избори. Лукарски обясни, че това е бил основният документ, с който РБ се е явил на предишните избори и той гласи, че коалицията ще се яви на предстоящите местни и президентските избори. По думите му всичко друго е извъртане на истината.

Здравния министър и заместник председател на ДСБ Петър Москов подчерта, че не вижда никаква колизия. Според него единната регистрация е естественото развитие, съобразно заявките на всяка една партия. Според него това не е цел, а стъпка напред, ако РБ наистина държи на бъде на нивото на предизборните си заявки. По думите на Москов блока трябва да оповести още в края на този месец какви са конкретните стъпки за постигането на единен политически субект или партия. Москов посочи още, че за ДСБ целта е била ясна- единна регистрация, ясни стъпки в рамките на месеца за това как блока се консолидира в единен субект.

Преди да влезе в сградата на СДС министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев също изрази надежда, че ще бъде подписано дългоочакваното споразумение на коалицията. Той припомни за изявлението на БЗНС, че партията има готовност да участва съвместно на следващите избори за местна власт.

След срещата се появи и председателят на ДСБ Радан Кънев, който заяви, че е предупредил за своето закъснение. Той подчерта, че не е имал колебания относно постигането на консенсус в коалицията и отбеляза, че предстои да работят по документите до края на деня. Кънев отбеляза, че до края на месеца няма как да има единна партия, но е хубаво да се направи стъпка напред.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.