Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Астрономи са открили далечна протоглактика свързана към космическа паяжина
7 Август 2015
Това откритие е най-убедителното доказателство до момента потвърждаващо модела на формиране на галактиките, известен като студен поток

Екип от астрономи, водени от Кристифър Мартин от Калифорнийския технологичен институт (Caltech), откри гигантски въртящ се диск от газ, който се намира на разстояние 10 милиарда светлинни години - галактика в процеса на формиране, активно поглъщаща студен първичен газ останал от времето на Големия взрив.

С помощта на инструмента Cosmic Web Imager (CWI) на Паломарската обсерватория, проектиран и построен в Caltech, учените са успели да получат изображения на протоглактиката и установили, че тя е свързана с нишки от материя с междугалактическата среда - космическа паяжина от дифузен газ, проникваща в пространството между галактиките и простираща се из цялата Вселена.

Това откритие е най-убедителното доказателство до момента потвърждаващо модела на формиране на галактиките, известен като студен поток. Този модел е алтернатива на стандартния модел на формирането на галактики, според който звездите в галактиките, могат да се формират само от сравнително студен газ. Те "светват" от горещата материя на протогалактиките, която се охлажда с ниска скорост, ограничавайки скоростта на охлаждане на горещия първичен газ. Напротив, модела "студен поток" позволява висока скорост на звездообразуване в протогалактиките чрез външно захранване със студен газ, преминаващ през тях от междугалактическото пространство, по нещо като ръкави.

В новото изследване, екупа от астрономи е открил протогалактичен диск с диаметър около 400 000 светлинни години. Той се намира в система, в която има и два квазара. Едният от тях UM287 е разположен така, че излъчването му, като фенерче осветява нишките на космическата паяжина, транспортираща газ към бъдещата спирална галактика.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.