Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ВАС: Отказът на ВСС да образува дисциплинарка срещу Владимира Янева е незаконен
5 Август 2015
Върховните магистрати отменят решението на ВСС за отказ да образува дисциплинарка срещу Янева и връща материалите на съвета за ново произнасяне

Категоричният отказ на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е незаконен. Това става ясно от определение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) по жалба на правосъдния министър Христо Иванов срещу решението на съдебния съвет да не се занимават с действията на Янева по аферата с незаконни СРС-та, известна като "Червеи".

Върховните магистрати Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодор Тодоров отменят решението на ВСС за отказ да образува дисциплинарка срещу Янева и връща материалите на съвета за ново произнасяне съобразно закона и мотивите на съда. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване.

В мотивите си съдът посочва: "Въпросът дали твърденията в направеното предложение за налагане на дисциплинарно наказание съответстват на обективната действителност, както и дали могат да бъдат доказани с допустими доказателства и доказателствени средства, е въпрос по основателността на искането. Ако фактите и обстоятелствата, за които се твърди, че осъществяват състав на дисциплинарно нарушение не бъдат доказани, или ако не се установи виновно поведение на магистрата, или се установи наличието на други обстоятелства, изключващи дисциплинарната отговорност, Висшият съдебен съвет разполага с правомощието да не наложи дисциплинарно наказание".

Тримата висши магистрати Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодор Тодоров обясняват, че в рамките на производството следва да бъдат изяснени евентуално съществуващи в предложението противоречия или несъответствия и при преценка за тяхната значимост ВСС може да вземе решение да не наложи дисциплинарно наказание. Според съдиите от ВАС същото се отнася за преценката дали твърдените нарушения са свързани с произнасянето на съдията по същество, т. е. дали действията или бездействията му попадат в обхвата на функционалния му имунитет или са извършени извън неговата правораздавателна компетентност и в нарушение на служебните му задължения.

БГНЕС припомня, че през април министърът на правосъдието Христо Иванов обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) три решения на Висшия съдебен съвет (ВСС), с които на два пъти бе отказано образуването на дисциплинарно производство срещу съдия Владимира Янева за нейни действия като председател на Софийския градски съд (СГС), както и образуването на дисциплинарно производство срещу следователя в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП) Петьо Петров.

В закона не са уредени случаи, при които ВСС да има право да откаже да образува дисциплинарно производство, когато за това е внесено надлежно предложение, т.е. предложение от компетентен орган, в срока по закона и съдържащо факти и обстоятелства, които сочат за извършено дисциплинарно нарушение от дисциплинарно отговорно лице, посочи в жалбата си министърът.

Подобен отказ на практика прегражда възможността да се реализира дисциплинарна отговорност, без дори да се направи проверка на налични категорични факти. Също така, в ЗСВ няма ограничения за внасяне на предложения за дисциплинарна отговорност на един магистрат, щом тези предложения съдържат различни факти и обстоятелства за извършени нарушения.

Иванов внесе на два пъти предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Владимира Янева, за извършено от нея нарушение по чл.307, ал. 4, т. 5 ЗСВ – "неизпълнение на други служебни задължения". Първото предложение е внесено на 5 март т. г. и е мотивирано с "конкретни обстоятелства за поредица от преднамерени неправилни приложения на закона" – произнасяне по нередовни и непълни от гледна точка на закона (чл. 14 ЗСРС) искания за прилагане на СРС; разрешаване използването на СРС за разкриване на престъпления, за които законът (чл. 3, ал. 1 ЗСРС) не предвижда възможност за използване на СРС; нарушаване на императивната разпоредба на чл. 21, ал. 1 и ал. 2 ЗСРС, като е било разрешено прилагане на СРС за срок по-дълъг от 180 дни – в конкретния случай за 300 дни. Тези действия съставляват умишлено нарушаване на служебните задължения на съдия Владимира Янева в качеството й на председател на СГС, мотивира се министър Иванов.

На заседание на ВСС от 19 март т.г. съветът е взел решение, с което отказва да образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Владимира Янева (която вече е временно отстранена от длъжност).

На 26 март т. г. министърът отново внася предложение до ВСС за образуване на дисциплинарно производство мотивирано с наличието на новонастъпило обстоятелство – предоставени му от председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства 7 разрешения за използване на СРС, издадени от Владимира Янева в качеството й на председател на Софийски градски съд, в това число всички разрешения по т.нар. разработка "Червей". Тези материали не са включени в предложението на министъра от 5 март и не са разглеждани от ВСС в решението му за предишния отказ. На 9 април, с ново решение, ВСС е оставил като недопустимо и това второ предложение на министъра за налагане на дисциплинарно наказание на Янева. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.