Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Държавата е започнала да харчи повече от планираните разходи
5 Август 2015
Въпреки че през последните няколко месеца в хазната има излишък, в края на годината бюджетът отново ще е на минус

Държавата е започнала да харчи повече от планираните разходи в бюджета, заяви за БНР икономистът Калоян Стайков. Според него, въпреки че през последните няколко месеца в хазната има излишък, в края на годината бюджетът отново ще е на минус. Най-сериозно са се увеличили харчовете за заплати, допълни Стайков:

Някои разходи просто изпреварват времето си, така че, според мен, това, което ще видим в края на годината, ще бъде изпълнение на фискалната цел или малко по-добро изпълнение, т.е. дефицитът да е малко по-нисък отколкото е заложен. А по-високата събираемост на данъците всъщност няма да се отрази в сериозно понижаване на дефицита. Именно това е пропуснатата възможност, което според мен е грешка, защото в сегашната ситуация по-скоро усилията трябва да са насочени към консолидиране и ограничаване на дефицитите, а не търсене на възможности за допълнителни разходи.

Икономистът Георги Стоев обърна внимание, че по-добрата събираемост се дължи най-вече на възстановяването на европейските средства и лекото раздвижване на икономиката. То обаче може да бъде забавено заради увеличението на цената на тока за бизнеса. Индустриалците ще бъдат принудени да намалят инвестициите и печалбите си, за да не повишат цените за крайните потребители:

Конкурентни пазари - това, че на българските производители са скочили разходите за производство - по никакъв начин не може да промени начина, по който европейските им конкуренти се държат. Така че не би следвало да се очаква някаква промяна точно по тази линия, именно защото конкурентният пазар би следвало да натиска цените надолу.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.