Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Корупцията тормози българското общество
31 Юли 2015
Антикорупционният закон ни е необходим, защото корупцията е тежък проблем, който тормози българското общество

Антикорупционният закон ни е необходим, не защото го искат от Брюксел и не защото ни е необходим политически актив. Този закон ни е необходим, защото корупцията е тежък проблем, който тормози българското общество.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по време на дебатите по Законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, предаде репортер на БГНЕС.

Кунева подчерта, че е наясно, че борбата с корупцията не се изчерпва с един закон. Според нея законът не е съвършен, но е достатъчно добър. "Нямаме време за отлагане в търсене на съвършените решения. Имаме нужда от правилни решения и законопроектът, който предлагаме е едно от тях", обясни вицепремиерът. Антикорупционният закон е в изпълнение на мерките, предвидени в Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015-2020 г.

Цели се създаване на работеща система за проверка на имуществените декларации и за установяване на конфликт на интереси чрез нов единен и независим антикорупционен орган - Национално бюро за предотвратяване на корупцията. Националното бюро обединява Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП), преди БОРКОР, и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации.

По този начин се създава необходимата връзка между функциите по проверка на имуществените декларации, установяването на конфликт на интереси и изготвянето на тази основа на анализи за оценка на риска.

Функциите на Националното бюро са оперативни и аналитични. Предвижда се периодичен външен одит на Националното бюро, както и проверки за почтеност на служителите. Със законопроекта се цели разширяване на кръга на декларираните обстоятелства и на лицата, задължени да подават декларации.

Проектът на закон обединява разпоредбите на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности и Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.