Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тримата подуправители на БНБ бяха избрани основно с гласовете на ГЕРБ и ДПС
29 Юли 2015
Реформаторите, ПФ и БСП се обявиха срещу кандидатурите

Основно с гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха избрани тримата подуправители на БНБ. Димитър Костов ще ръководи банковия надзор, Калин Христов остава начело на управление "Емисионно", а Нина Стоянова ще оглави управление "Банково". Новият гуверньор Димитър Радев предложи Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова, като така запази екипа на предшественика си Иван Искров. Гуверньорът на БНБ представи пред парламента номинациите за подуправители на централната банка, като изтъкна опита им в ръководенето на банковата система.

Димитър Костов следи работата на банковия надзор от 2014 година. За Калин Христов, който и в момента управлява валутния борд, и на Нина Стоянова Радев обърна внимание върху доброто им познаване на европейското законодателство и работата им в подготовката на платежните системи за влизането в еврозоната:

Всеки от кандидатите е отличен експерт, с безупречна репутация. Техните големи, сравнителни предимства се състоят в отличното познаване на управленските и операционните процеси в централната банка, както и в натрупания опит в ръководството на много успешни дейности и проекти в БНБ. Тримата кандидати са професионалисти и личности, които могат да бъдат оценени според реално свършеното от тях досега. Избирането им ще осигури предсказуемост в действията на БНБ, в някои от ключовите и успешно изпълнявани досега функции на централната банка.

По време на дебатите в пленарната зала парламентарните групи на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и "БСП лява България" се противопоставиха на избора на кандидатите за подуправители на БНБ основно с политически аргументи.

Съпредседателят на Реформаторския блок Мартин Димитров припомни, че десните са били против втория мандат на Иван Искров за ръководител на БНБ и са се оказали прави заради кризата с КТБ:

След КТБ начело на "Банков надзор" трябваше да застане някой с безспорен авторитет, който в живота му никога не се е случвало да е имало какъвто и да е било проблем с банка. И някак си вие да ни предложите финансовия министър на Жан Виденов, който да поеме "Банков надзор", най-критичния пост в държавата в момента... Ние го считаме като предизвикателство към нас.

Патриотичният фронт определи като награда за КТБ оставането на тримата експерти в БНБ.

Те имат своя опит, своите възможности, но са се компрометирали като екип, който в условия на криза, ето, случилото се с КТБ, реализира се проблемът, те не можаха да действат адекватно. Така че понесете си сами риска, изберете, скрийте се зад каквито си искате лозунги, но утре обяснете на хората, които са си загубили парите, че вие сте помогнали да няма виновни, а да има само наградени.

От "БСП лява България" обърнаха внимание, че от БНБ са обмисляли банкова ваканция заради кризата през лятото. Славчо Атанасов от партията заяви, че кандидатите за подуправители трябва да бъдат разследвани:

Несериозни са тези неща. Просто господин Радев в момента, за жалост, шеф на Българска народна банка е една маша в ръцете на две политически сили. Вместо тези хора да бъдат разследвани, ние в момента ги връщаме на бял кон в БНБ.


Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова защити кандидатите за подпуправители с техния професионализъм и заяви, че те не могат да носят отговорност за кризата в КТБ за разлика от Иван Искров:

По критериите, които тука Патриотичният фронт изтъкна, че тези хора, които трябва да бъдат част от екипа на господин Радев, трябва да бъдат хора, които нямат връзка с банковата система, които не са имали отношения с политически партии. Те между другото са имали отношение с политически партии, както споменах в миналото, само че не с политическа партия ГЕРБ. Ами тогава знаете ли, дами и господа, тука ние имаме множество колеги депутати, които отговарят перфектно на тези критерии. Господин Радев, вие защо не ги предложихте?

Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова положиха клетва веднага след избирането им, като Реформаторският блок и Патриотичният фронт напуснаха залата преди полагането на клетвите. Мандатите на тримата подуправители ще влязат в сила веднага.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.