Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Първият ефективно осъден прокурор влиза в затвора
29 Юли 2015
Румен Пенев днес ще бъде отведен в затвора в Ловеч, където ще изтърпява присъдата си от три години лишаване от свобода

Бившият шуменски прокурор Румен Пенев днес ще бъде отведен в затвора в Ловеч, където ще изтърпява присъдата си от три години лишаване от свобода, постановена от Върховния касационен съд.

След преследване в центъра на Шумен, Пенев беше арестуван с белязани пари. Той беше разследван и съден по обвинение, че през октомври 2011 година е поискал подкуп в размер на 25 000 лева от адвокат Найден Николов, който пък бил обвиняем за документна измама. Николов влязъл във връзка с прокурора от Районната прокуратура в Шумен и Румен Пенев му поискал пари, за да въздейства на колегата си, който работел по случая, и той да прекрати делото. Пазарлъкът започнал от 25 000 лева, но накрая двамата се разбрали за 21 000. При предаването на парите Румен Пенев бил задържан.

По време на няколкогодишната съдебна сага два апелативни състава налагаха условни присъди на магистрата. Случаят беше решен по същество и окончателно от Върховния касационен съд и така Пенев стана първият ефективно осъден за корупция магистрат.

Бившият прокурор е бил задържан снощи - две седмици след решението на върховните магистрати. Той ще изтърпи трите си години затвор при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.