Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ципрас увери сънародниците си, че ще има споразумение с кредиторите до 48 часа след референдума
3 Юли 2015
Той заяви, че за опашките пред банкоматите в страната са виновни партньорите на Гърция от еврозоната

Гръцкият премиер Алексис Ципрас увери сънародниците си, че проблемите, с които се сблъскват заради затворените банки, няма да продължат дълго. В телевизионно интервю той подчерта, че очаква сделка с международните кредитори до 48 часа след референдума в неделя:

Ако спечели вотът "да", банките ще отворят, но с нежизненоспособно споразумение. Ако обаче това е решението на гръцкия народ - дали от страх, дали под натиск, или по техен избор - ние ще го уважим. Но ако спечели вотът "не", уверявам ви, че още на следващия ден ще съм в Брюксел и ще бъде подписано споразумение.

Ципрас заяви, че за опашките пред банкоматите в страната са виновни партньорите на Гърция от еврозоната, които са принудили Европейската централна банка да замрази жизненоважното финансиране на банките.

Финансовият министър Янис Варуфакис също потвърди, че споразумение с кредиторите на Атина със сигурност ще бъде постигнато след референдума в неделя, какъвто и да е резултатът от него:

Ако е "да", това ще е лошо споразумение, банките ще отворят при лошо споразумение. Ако спечели "не"-то, ще имаме друго споразумение, което ще е жизнеспособно. Нещо от рода на предложенията, които ни бяха направени през последните дни. Имаме много лоша система на управление в Европа. Това не е правилният начин да се ръководи един валутен съюз. Това е пародия. Това е комедия на грешките от вече пет години. Програмата, която наложиха на Гърция и която искат да продължат да налагат, ще се запомни като най-големия провал в историята на икономиката.

В интервю за Би Би Си той отново призова гърците да гласуват против плана на кредиторите. Варуфакис даде ясно да се разбере, че ще подаде оставка, ако в референдума спечели отговорът "да".


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.