Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бъчварова: събитията в Гърмен са битов инцидент
29 Май 2015
Около него обаче има много политически спекулации и опит да бъде окачествен като етнически конфликт

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи случилото се в Гърмен като битов инцидент, около който има много политически спекулации и опит да бъде окачествен като етнически конфликт, какъвто в момента не е.

Министър Бъчварова заяви, че от самото начало на възникването на инцидента в района на квартал "Кремиковци" е осигурена денонощна охрана от полицаи и служители на жандармерията. Задържани са 10 лица за срок от 24 часа в поделения на МВР. Образувани са досъдебни производства срещу нарушителите на реда. Петима души вече са обвинени, сред тях има и лица от ромски произход, които са хвърляли камъни. Двама души са в ареста, като единият от тях е в Шумен и ще бъде конвоиран до град Гоце Делчев. Други няколко са с парична гаранция и обвинени за причинена лека телесна повреда и за хулиганство. Сред петимата са установени и подбудителите на инцидента.

Ако е имало незаконно живеещи роми в махалата в Гърмен, те вече са напуснали района и няма как да бъдат санкционирани, каза Румяна Бъчварова. Тя предлага да се възстанови Съветът за борба с конвенционалната престъпност. Очаква се напрежението в Гърмен да стихне и да бъде монтирано видеонаблюдение, допълни министърът:

След анализ на работата на полицейските служители и оценка за дейността им, бе взето решение за смяна на ръководствата на районното управление и полицейския участък в Гърмен. Аз лично съм убедена, че видеонаблюдението е една от ефективните превантивни мерки за престъпленията, така че, не смятам, че тя е формална, а съветът, за който днес очаквам да има решение, е за превенция и борба с конвенционалната престъпност. Такъв съвет е бил създаден в края на 2012 година, но не е започнал да функционира заради политическите промени. В него ще участват представители на всички министерства, Сдружението на общините, които ще следят постоянно състоянието на битовата престъпност и ще предлагат мерки.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Димов
31 May, 2015 | 21:34

И в Гюргево разбраха,че случващото се в Гърмен е назрял етнически въпрос,а не измислен битов и то инцидент.Какво значи да се движиш след събитията !?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.