Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бойко Борисов: Категорично против сме федерализация на Македония
29 Май 2015
Държим управляващите и опозицията да намерят диалог и общ език – такъв, какъвто Европа изисква

Република Македония има подкрепата на България за присъединяване към ЕС и НАТО. Държим по демократичен път да бъде решена политическата криза. Категорично против сме всякакви изказвания за федерализация на страната.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си в Министерския съвет с лидера на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев.

"Държим управляващите и опозицията да намерят диалог и общ език – такъв, какъвто Европа изисква. Не се месим във вътрешните работи на Република Македония, но ни притеснява това, че там има политическа криза и то до нашата граница. Един народ, който е най-близък до България", заяви премиерът Борисов.

На срещата присъстваха министърът на външните работи Даниел Митов и заместник-председателят на НС Янаки Стоилов. "Направихме срещата заедно с българската опозиция в лицето на социалистите, за да покажем, че в България не се делим на леви и десни, когато се касае за стабилността на една държава", подчерта министър-председателят.

"България е голям приятел на Македония", заяви Зоран Заев и подчерта приятелското сътрудничество между двете страни. Той добави, че по време на срещата е представил възможностите за решаване на политическата криза в Република Македония по мирен път. "Благодаря на представителите на България, включително на премиера, както и на европейските институции, които влагат максимални усилия чрез диалог да се намерят решения за проблемите в Македония. Нашето място е в ЕС и НАТО и чрез европейските институции се опитваме да намерим решение на кризата, тъй като случващото се засяга целия регион", заяви Заев. Той добави, че България като държава-членка на ЕС може много да помогне да се намери решение на кризата по демократичен път.

Според Заев решенията в 21-ви век могат да се намерят по мирен начин и без насилие. По думите му, може да се създаде правителство без влиянието на двете най-големи партии, опозицията или властта, и по демократичен начин, в рамките на 6 до 9 месеца, да се подготвят избори. "Народът е този, който дава властта, който ще определи кой път да следва Македония и кой ще я води. Редно е след честни и демократични избори политиците да си подадат ръка и заедно да градят бъдещето на страната", добави Заев. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.