Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Повдиганаха обвинения на 6 човека за събитията в Гърмен
29 Май 2015
Прокуратурата образува три досъдебни производства - за принуда, причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди и хулиганство

Общо шест души са с повдигнати обвинения след събитията в Гърмен, където в навечерието на 24 май масов бой между местни жители и роми надигна вълна от напрежение.

Районната прокуратура в Гоце Делчев и МВР образуваха три досъдебни производства - за принуда /престъпление по чл. 143 НК/, за причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди и за хулиганство /престъпление по чл. 131 ал т.12 НК и по чл. 325 НК/ и за подбуждане към омраза чрез слово и по друг начин /престъпление по чл. 162 ал.1 от НК/.

От прокуратурата днес предоставят повече информация за предприетите разследвания:

На 25 май около 17.00 часа на кръстовище между третокласен път и участък от пътя на квартал "Заграде" в село Гърмен към центъра на същото село Митко Райков и Светослав Алексов в съучастие и по хулигански подбуди са причинили лека телесна повреда - разкъсно-контузни рани и хематоми по главата и тялото на едно лице. По същото време Митко Райков, Валентин Райков, Ангел Райков и Красимир Айдаров са извършили и действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено с изключителна дързост.

Митко Райков и Светослав Алексов са привлечени като обвиняеми за това, че по хулигански подбуди причинили лека телесна повреда. Митко Райков, Валентин Райков, Ангел Райков и Красимир Айдаров са привлечени като обвиняеми за хулиганство.

От държавното обвинение уточняват, че Митко Райков е осъждан 8 пъти за извършени престъпления от общ характер – 6 пъти за кражба и 2 пъти за документни престъпления.

С постановление на прокурор Митко Райков е задържан до 72 часа и предстои внасяне на искане от Районна прокуратура - Гоце Делчев за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". По отношение на останалите четирима обвиняеми е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция".

Както още вчера БГНЕС съобщи, че един от водачите на протеста срещу ромите - Андон Балтаджиев бе задържан в Шумен. Вчера Районната прокуратура в Гоце Делчев образува досъдебно производство срещу Балтаджиев за принуда /престъпление по чл. 143 НК/. В село Марчево Балтаджиев е запалил огън на пътя между Марчево и село Огняново и е употребил сила, като по този начин е ограничил свободното придвижване на движещите се по този път граждани. Балтаджиев бе открит в Шумен и задържан за 24 часа. В момента се конвоира към Районната прокуратура в Гоце Делчев, където ще бъде привлечен като обвиняем за извършеното от него престъпление.

Балтаджиев е осъждан 12 пъти за извършени престъпления от общ характер – 4 пъти за кражби, 2 пъти за отправяне на закана за убийство и 2 пъти за управление на автомобил без правоспособност. Осъждан е и за хулиганство, принуда, унищожаване и повреждане и за противозаконно пречене на орган на властта. На 24 юли 2014 година Балтаджиев е изтърпял последното си наказание.

Също на 28 май прокуратурата в Гоце Делчев образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, за това, че през май в село Марчево чрез слово и по друг начин подбужда към омраза, основана на етническа принадлежност /престъпление по чл. 162, ал. 1 от НК).

От прокуратурата уверяват, че по досъдебните производства се провеждат активни оперативно-издирвателни мероприятия и следствени действия. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.