Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Депутатите не могат да се разберат за управителя на БНБ
27 Май 2015
Сред депутатите все още няма пълно съгласие около избора на Радев

За четвъртък е отложена срещата на Димитър Радев с представителите на "БСП лява България". Сред депутатите все още няма пълно съгласие около избора на Радев. Според Димитър Байрактаров от ПФ, трябва да има няколко кандидатури, от които да бъде избран следващият Гуверньор на БНБ. Политикът определи биографията на Радев, който е бил част от МВФ, като "семпла" и допълни, че според него, кандидатът за управител на БНБ няма ясна концепция за бъдещата си работа:

За мен няма никакво значение кой къде е работил. Въпросът е да е експерт и да е специалист в съответната сфера. Не мога да кажа какъв икономист е (Радев бел. ред.), защото прекалено семпло му е CV-то, ако мога така да се изразя. В един период от време е бил заместник-финансов министър, след това - в друг период е бил нещо като експерт в МВФ.

Той няма подготвен екип, с който да представи някаква платформа, върху която ще работи неговият екип.

Депутатът от БСП Георги Кадиев, заяви че е чувал "хубави неща" за Радев като бивш заместник-министър, но се притеснява от факта, че кандидатът на ГЕРБ има повече опит в писането на бюджети, отколкото в банковите дела.

Доколкото знам, от доста години е в Америка, поне от 12 - 13 години, което е хубаво. Това означава, че е откъснат от доста корупционната среда в България. Недостатък според мен е това, че не е банкер, а по-скоро макроикономист.

Реформаторите не оспориха биографията на Радев, с когото се срещнаха вчера. Съпредседателят Мартин Димитров заяви:

Хората правят институциите. В лицето на Димитър Радев виждам една много сериозна кандидатура. За мен нямаме време за губене. Аз се надявам Искров да си удържи на думата и в момента, в който има внесена кандидатура, той да подаде оставка.

В момента длъжността подуправител с ресор „банков надзор“ изпълнява Нели Курдовска. Сред банкерските среди има опасения, че ако скоро на поста няма титуляр, това може да се отрази на подготовката на стрес-тестовете за банковата система. 

Георги Кадиев от БСП изрази надежда, че БСП ще издигне собствена кандидатура за гуверньор. Мартин Димитров от РБ също заяви, че ще изчака с окончателната си оценка за кандидатурата на Радев, въпреки че има много добри впечатления от него.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.