Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Жители на Сопот блокират пътя Бургас-софия
26 Май 2015
Причината е протест срещу подготвяната разпродажба на общинско имущество

Жители на Сопот се готвят да блокират в 12 часа подбалканския път Бургас–София заради подготвяната разпродажба на общинско имущество. Процедурата трябва да бъде открита преди обед от частен съдебен изпълнител, за да бъде погасена част от дълга на общината от 4 и половина милиона лева към фирмата, изградила пречиствателната станция в града.

В списъка за търга, който преди две седмици беше отложен след договорка между кмета Веселин Личев и частния съдебен изпълнител Мариана Обретенова, има компютри, маси, бюра и дори хладилник. В този период кметът се надяваше държавата да отпусне безлихвен заем на община Сопот в размер на 3 млн. и 700 хил. лева, но до момента това не се е случило. Веселин Личев уточни, че цялата информация от общинските компютри е прехвърлена вече на преносими харддискове, които са депозирани в банка.

От Гражданския инициативен комитет заявиха, че този път няма да се блокират сградата на общината, за да могат да работят частните съдебни изпълнители спокойно, но ще изразят недоволството си, като спрат закратко движението по подбалканския път в района на администрацията.

Вчера с общинската администрация взехме решение да не пристъпваме към по-твърди действия. Не бива ние да нарушаваме закона и да възпрепятстваме частните съдебни изпълнители. Днес те ще влязат безпрепятствено в 10,30 часа и ще започнат работа по отнемане на компютри от общинската администрация. Това каза в предаването "Преди всички" кметът на града Веселин Личев и обясни:

Няма да се блокира дейността на общината. Дал съм ултиматум утре до 10 часа да работи общината на 100%, каквото и да се случи. Това е един абсурд, една ситуация, в която ние нямаме полезен ход. Това, което направихме, е да намалим последствията от отнемането на компютрите.

15 хиляди лева може да се спечели от разпродаването на търг на имуществото на общината. Затова единственото, което може да се направи, е да се отпусне безлихвеният заем, за който сме подали документи още през месец декември. От тук нататък решението е в ръцете на финансовия министър. Ако ни се отпуснат 3,5 милиона, това ще реши проблема на 99%.

Служители от община Сопот се готвят да изкупят обратно компютрите, които съдебни изпълнители ще продават заради задълженията на общината. Процедурата трябва да бъде открита след два часа от частен съдебен изпълнител, за да бъде погасена част от дълга от 4,5 милиона лева към фирмата, изградила пречиствателната станция в града. Според Личев спасителният държавен заем за Сопот е забавен заради предстоящите местни избори.

Председателят на инициативния комитет на граждани от Сопот Манол Атанасов заяви: Труден ще бъде този ден. Имаме едно съчетание от възмущение за бавнодействието и равнодушието, безхаберието на инстанциите, от които зависеше да бъде решен въпросът с този безлихвен заем. Ще блокираме главният път пред самата община за около час.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.