Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кметът на Гърмен: В Гърмен ще има напрежение, идват футболни агитки
25 Май 2015
Минка Капитанова заминава за областния център за среща с представители на държавните институции в търсене на решение на проблема

С мирен протест пред Общината тази сутрин жители на община Гърмен и техни близки, дошли от други райони на България, връчиха отново своите искания на кмета на общината Минка Капитанова, която заминава за областния център за среща с представители на държавните институции в търсене на решение на проблема между населението на общината и ромите, които провокираха масов бой в събота.

Стотици роми се заселиха през последните години в селото ни. Това са хора - престъпници, изгонени от други места. Кражби и закани за саморазправа с нас – ето това е ежедневието ни, казаха млади и стари, дошли на протеста. Те настояват да бъдат изгонени незаконно пребиваващите роми и тези, които са построили катуните си в селището.


Местните жители от всички гърменски села са категорични, че ако това не стане до петък, "ще поемат нещата в свои ръце".


Около 140 са жилищните постройки в ромския квартал "Кремиковци". Според хората не повече от 20 са законните къщи. За другите местната  власт и контролните институции години наред са си затваряли очите, твърдят жителите на общинското село Гърмен.


Кметът Минка Капитанова уточни, че ако се стигне до принудително разрушаване на постройките, общината няма възможност да ги настани, както се изисква по закон, тъй като не разполага с общински жилища.

В района на Гърмен тази сутрин е спокойно, но се очаква по-късно да има напрежение, защото към селото се насочват агитки на футболните клубове "Левски" и ЦСКА. Това каза в предаването "Преди всички" кметът на Гърмен Минка Капитанова. По думите ѝ полицията е информирана за това и в Гърмен има засилено полицейско присъствие.

Местните жители са спокойни, те чакат институциите да организират срещата при областния управител, добави кметът.

Тя обясни защо до момента не се е стигнало до събарянето на незаконните постройки в квартал "Кремиковци" в Гърмен, където живее основно ромско население:

Заповедите, които са издадени за събаряне на незаконните постройки, са издадени от ДНСК, респективно РНСК – Благоевград трябва да извърши събарянето. Но е имало обжалване в Административния съд, Върховния административен съд. Още нещо, което спира събарянето, е, че за да се събори единственото жилище на лицето, което пребивава в тази къща или колиба, трябва да се осигури от общинска администрация и социални грижи място, където да живее. А ние нямаме общински жилища.

Минка Капитанова се надява част от проблемите да бъдат решени на срещата с областния управител в Благоевград. Утре ще има и извънредно заседание на Общинския съвет в Гърмен.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.