Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гърция започна да "кляка" пред международните кредитори
30 Април 2015
Правителството е предложило най-значителните отстъпки до сега в преговорите в опит да отключи средства по спасителните пакети

Гръцкото правителство е предложило най-значителните отстъпки до сега в преговорите с международните кредитори в опит да отключи средства по спасителните пакети, съобщава агенция Ройтерс. Късно в сряда, след поредната среща с кредиторите, Атина заяви, че е готова да продаде своите мажоритарни дялове в две от най-големите пристанища в страната, както и да направи отстъпки по въпроса с процентите от данъка върху добавената стойност и някои пенсионни реформи. Агенцията отбелязва, че това е един от най-ярките знаци, че правителството в Гърция е готово да отстъпи пред подписването на сделка, както и че властите са под все по-голямо напрежение както отвън, така и вътре в страната. Скорошно допитване показва, че повече от три четвърти от гърците искат Атина да подпише сделка на всяка цена, само да остане в еврозоната.

Страната се нуждае от спешна помощ преди на 12 май да изтече срока за поредния транш към Международния валутен фонд в размер на 750 млн. евро.

До сега правителството на премиера Алексис Ципрас отказваше да направи значителни отстъпки по три от своите основни параграфа, които обаче са и ключови в преговорите с т. нар. Брюкселска група – пенсиите, реформи в трудовия сектор и продажбата на държавни активи.

Отстъпките дойдоха, след като висшестоящ представител от еврозоната, участващ в преговорите заяви, че за да си осигури сделка, Гърция на всяка цена трябва да направи отстъпка по някой от чувствителните въпроси – пенсии, трудови реформи или данъци. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.