Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ДАНС проверява купувачите на военния завод "НИТИ - Казанлък"
22 Април 2015
Кандидатите ще могат да се явят на конкурс за покупка на предприятието само след проверка от Държавната агенция за национална сигурност

Евентуалните купувачи на военния завод "НИТИ - Казанлък" ще могат да се явят на конкурс за покупка на предприятието само след проверка от Държавната агенция за национална сигурност. Те ще бъдат задължени да поддържат сегашната численост на персонала, да спазват колективния трудов договор и да не променят предмета на дейност.

Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски пред депутатите по време на заседание на комисията по икономическа политика.

Лукарски отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Даниела Савеклиева, която поиска да разбере кое налага продажбата на "НИТИ - Казанлък" и защо е обявена цена от 3,6 млн. лева, която е в пъти по-малка от цената, искана от държавата за завода преди години, когато отново е правен опит за приватизация.

"НИТИ - Казанлък" е на печалба от 168 000 лева за миналата година, призна Лукарски, но подчерта, че иска да разсее твърдения на колеги на Савеклиева, че заводът се продава на занижена цена. За първи път заводът е на печалба благодарение на Министерство на икономиката, каза той и обяви, че това се дължи на добрата работа на предишните управляващи в лицето на Драгомир Стойнев и Васил Щонов.

Когато приватизираме фалирали предприятия за 1 лев се пита защо го правим, а когато приватизираме предприятия на печалба - също питаме защо, посочи Лукарски. Според него цената не е намалена, тъй като първоначално тя е била 6 млн. лева, но тогава не е имало никакъв интерес. През 2010 година е намалена на 4 млн. лева, но интерес отново няма.

"Случва се нещо много важно - има дело на "Арсенал - Казанлък" за терени, които са били част от активите на "НИТИ - Казанлък". Към настоящата дата 120 000 кв. метра са извадени от капитала на "НИТИ - Казанлък", той е намалил своите активи. От активите му са извадени полигонът в Змейово и язовир "Копринка". Те са били в дружеството, но вече не са там", аргументира намалена до 3,6 млн. лева минимална покупна цена Лукарски.

"Заложили сме три изключително важни момента в приватизацията на "НИТИ - Казанлък". Който приватизира дружество, се задължава да поддържа численост на персонала, каквато е била към 2014", обяви Лукарски. Приватизаторът ще има има задължение и да спазва колективния трудов договор, както и да не се променя предметът на дейност. "Купувачите няма да могат да се явят на конкурс, преди да минат през проверка от ДАНС", обяви още Лукарски.

По отношение на смененото ръководство на Изпълнителна агенция "Българска служба по акредитация" Лукарски заяви, че твърдо и категорично застава зад това свое назначение. "Не твърдя, че всички персонални назначения са безгрешни, но в този конкретен случай заставам твърдо зад решението си", настоя Лукарски. Той обясни, че тази агенция на практика се е ръководела доскоро от главният секретар на изпълнителния директор, който Лукарски познава още от гимназията и познава неговия капацитет.

Стоя 200% зад тази смяна, каза Лукарски и обясни, че през юни миналата година дейността на агенцията е замразена от европейска сертифицираща агенция и сме били изправени пред заплаха да изгубим лиценз именно заради управлението на предишното ръководство. Декември е имало проверка на Европейския съюз, като по време на нея ръководството е било изпратено в отпуска, поради което тя е минала добре, обяви Лукарски. "Благодарение на това, че предишното ръководство не беше дори чисто физически там, проверката мина добре. Не съм непогрешим, но в този конкретен случай, понеже познавам главния секретар като капацитет и като адвокат, заставам твърдо зад решението си", настоя Лукарски. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.