Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Екзакта: ГЕРБ 25,1%, БСП 12,2%, ДПС 7,5%, РБ 5,5%, ПФ 5%
22 Април 2015
33,8% от гласоподавателите отказват да гласуват

ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и се ползва с доверието на една четвърт от българите, сочи новото изследване на агенция „Екзакта Рисърч Груп“.

Оценките за работата на кабинета са устойчиви през последните два месеца (съответно 31% одобрение през март и 32% – през април). Неодобрението към работата на правителството е спаднало с 1% и през април възлиза на 54%.

Негативните оценки към работата на Парламента са близо три пъти по-висок дял от позитивните (63%: 22%). Има известна положителна тенденция, която се отнася до одобрението на Народното събрание. За последният месец то е нараснало с 4%. Точно със същия дял намалява и неодобрението към висшия законодателен орган (от 67% на 63%).

На 44% възлиза подкрепата за работата на премиера Бойко Борисов, а неодобрението към работата на премиера е „заковано” на стойността му от март – 45%. Негативните оценки за работата на настоящото правителство продължават да бъдат повече от позитивните (54% : 32%). Сравнението с предишния премиерски мандат на Бойко Борисов в обществените представи обаче е в полза на сегашното му управление. Този резултат се дължи най-вече на мнението, че Борисов през този мандат е по-толерантен и диалогичен, че е по-опитен, медийно по-обран и сдържан. Добре се възприема отварянето на ГЕРБ към повече коалиционни партньори.

Най-одобряваният министър е Лиляна Павлова (53%), която през април добавя 5% одобрение в сравнение с март. Петър Москов остава на второ място, като рейтингът му на одобрение е идентичен с този през март – 49%. Третото си място от март запазва социалният министър Ивайло Калфин (43%), към социалните политики на когото има все по-добра чуваемост (той добавя нови 3% одобрение за последния месец).
Росен Плевнелиев е одобряван от 36% от българите, което е с 3% по-малко в сравнение март, 2015 г. Спадът на одобрението към работата на президента се дължи главно на оценките на жителите на градовете-областни центрове, на най-младите, както и на най-възрастните избиратели. Негативните оценки за държавния глава идват главно от избирателите на БСП, на "Атака" и на ПФ.

Малко над 12 процента е доверието в левицата, 7,5 в ДПС, 5,5 в реформаторите и пет в патриотите. Ако изборите бяха днес, за "Атака" биха гласували три процента от българите, а за АБВ два и половина. От агенцията правят уточнението, че данните са събрани извън контекста на реална изборна ситуация, но ако все пак се провеждат предсрочни парламентарни избори, е много вероятно да се възпроизведе сегашното партийно представителство в Народното събрание без "България без цензура". През този месец от "Екзакта Рисърч" тестват и Велизар Енчев, който сформира "Българска пролет". През април той е одобряван от 15 процента от българите. Интерес към формацията на Велизар Енчев проявяват най-често привърженици на "Атака", БСП и АБВ. Проучването е проведено между първи и девети април и е финансирано от самата "Екзакта".

Данните са от национално представително проучване на пълнолетните българи, проведено в цялата страна между 1 и 9 април 2015 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка. Обхванати са 125 гнезда в 88 населени места. Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на Exacta Research Group.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.