Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Теодора Точкова е новия главен съдебен инспектор
2 Април 2015
Теодора Точкова е съдия от Хасковския административен съд и има над 20-годишен юридически стаж

Народното събрание (НС) избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС). Теодора Точкова е съдия от Хасковския административен съд и има над 20-годишен юридически стаж. Мандатът, за който е избрана, е петгодишен.

Главен инспектор се избира с мнозинство от минимум 160 народни представители. За номинацията на Точкова гласуваха 195 народни представители. Срещу кандидатурата й гласува само независимият Велизар Енчев и един депутат от парламентарната група на Реформаторския блок се въздържа. "Атака" не участва в гласуването.

Другият кандидат Вера Чочкова, която е съдия от наказателното отделение на СГС, събра само 35 гласа "за" от депутатите на "Атака" и от отделни народни представители от останалите парламентарни групи.

Двете кандидатури бяха предложени от Съюза на съдиите и бяха внесени в предишния състав на парламента. Сега те са внесени с консенсус от представители на всички парламентарни групи. В края на 2013-а година Ана Караиванова подаде оставка като главен съдебен инспектор, но заради предсрочното прекратяване на мандата на предишния парламент, остана на поста.

Създаването на регистър на делата с обществен интерес е един от първите приоритети на новоизбрания главен съдебен инспектор Теодора Точкова. Тя заяви, че ще извърши проверка на сайтовете на съдилищата, за това дали се качват своевременно всички постановени актове.

Следва да се въведе в инспектората и възможност за подаване на жалби и сигнали по интернет, за да може Инспекторатът да реагира бързо по всеки конкретен повод, за всяко конкретно нарушение. Следва да се проверят делата от по-висок интерес в отделните съдилища и прокуратури, да се създаде единен регистър за дела, които са от по-висок интерес - например дела за корупция, подкуп, организирана престъпност, за да може Инспекторатът да проверява и да провери спазват ли се сроковете по администрирането, по движението, по приключването на тези дела, каза Точкова.

На въпрос дали ще бъде назначена проверка за това как е формиран петчленният състав за уволнението на Камен Ситнилски, член на ВСС, Теодора Точкова заяви:

Ще се запозная със случая и тогава ще направя каквото трябва. След като има подобни сигнали, Инспекторатът ще предприеме и съответните проверки, естествено, когато встъпя в длъжност.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.