Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Главният секретар на МВР и шефа на ДАНС подадоха оставки
6 Март 2015
До последно не беше ясно дали главният секретар на МВР Светлозар Лазаров ще подаде оставка

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДНАС Владимир Писанчев са подали оставките си пред премиера Бойко Борисов. До последно не беше ясно дали главният секретар на МВР Светлозар Лазаров ще подаде оставка, въпреки че тя беше поискана още вчера от премиера Бойко Борисов, заедно с тази на Владимир Писанчев, председател на ДАНС. Оставката на главния секретар на МВР идва дни след като вътрешният министър Веселин Вучков също напусна правителството заради невъзможност да смени висшата професионална фигура в МВР. Вчера в парламента обаче министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ще смени шефовете на службите и ще предложи нов вътрешен министър – Румяна Бъчварова.

Оставката на главния секретар на МВР се коментира от месеци насам. След падането на правителството на Пламен Орешарски се заговори за това, че Лазаров трябва да бъде сменен. Това обаче нямаше как да стане на практика заради Закона за МВР, който пазеше главния секретар и допускаше неговата смяна само в случай на тежки нарушения или уронване на престижа на МВР. Измененията в Закона за министерството пак не направиха Лазаров уязвим, тъй като между двете гласувания отпадна единственото условие, на което той не отговаряше, да е заемал старша ръководна длъжност. Оставката на Светлозар Лазаров стана причина за напрежение в управляващата коалиция, след като дълго време Борисов защитаваше главния секретар от атаките на коалиционните си партньори. Още преди ден пък се заговори за евентуалните номинации за поста главен секретар. Като най-вероятни се смятат името на сегашния заместник главен секретар Георги Костов и новия директор на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че най-вероятно ще подпише оставката на Лазаров утре, за да може главният секретар да довърши работата си по убийството на 23-годишната студентка във Велико Търново. Борисов присъства на официалното откриване на сградата на Софийския районен съд.

Що се отнася до евентуални рокади по върха на служба ДАТО, там такива няма да има. Не съм искал оставката на Китов, така че оставка няма да има, каза министър-председателят. Кой ще е следващият главен секретар на МВР ще реши бъдещият вътрешен министър. Очаква се Румяна Бъчварова да заеме поста в сряда. Тя остава и вицепремиер, който ще поеме ресора МВР. В момента това е ресор, координиран от Меглена Кунева. Кой ще е следващият председател на ДАНС, пък ще реши лично премиерът, но след широко съгласуване. Колко широко, Борисов не каза, освен че ще се дебатира с коалиционните партньори. Борисов мотивира избора си Румяна Бъчварова - вътрешен министър с това, че става дума за политическа позиция и че от министъра на вътрешните работи не се очаква да ходи по акции. На въпрос, това означава ли, че дава негативна оценка на Цветан Цветанов, който лично участваше в оперативни действия, Борисов отговори лаконично, Аз оценката за Цветанов съм я дал като не го направих вътрешен министър.

Борисов обеща да бъдат осигурени пари за ремонта и на другата сграда, която трябва да получи Софийският районен съд, и използва случая да се похвали, че днес е подписал постановление, с което 50 милиона лева се отделят за добавки към пенсиите на най бедните пенсионери, те ще си ги получат за Великден.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.