Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
МВР ударно купува техника
6 Март 2015
Има 5 обществени поръчки, свързани с обновяване на техниката за охрана на държавната граница и покриване на други техническите изисквания

Пет обществени поръчки, свързани с обновяване на техниката за охрана на държавната граница и покриване на други техническите изисквания за членството на България в Шенгенското пространство, е обявило МВР в последните месеци. Това става ясно от данните в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

В края на миналия месец от МВР обявяват търг на стойност 51 000 лв., с ДДС, от който става ясно, че за нуждите на "Шенгенската информационна система" (ШИС II) ще бъдат закупени дискови устройства, които да разширят съществуващия информационен масив с база данни, с минимум още 16 терабайта. Крайният срок за изпълнение на поръчката е 30 юни 2015 г., когато изтича дейността и на Фонда за външни граници на ЕС, по който се финансира закупуването на техниката.

От същия фонд ще бъдат осигурени и около 330 000 лв., с ДДС, за техника, с която ще се осъществява "обмен на ситуационна картина за съседни участъци от външна граница между румънския и българския Национални координационни центрове". От заданието става ясно, че техниката ще бъде разположена в поделенията на "Гранична полиция" в София, Бургас, Русе и Видин.

По друга обществена поръчка, обявена също през февруари 2015 г., близо 430 000 лв., с ДДС, МВР дава за модернизиране и оборудване на геоинформационната дейност на ГД "Гранична полиция". От изпълнителя, който трябва да приключи работата до средата на настоящата година се очаква да "проектира, разработи и внедри цифрова база данни, необходими за функционирането на Географска информационна система за външните граници на ЕС". И този проект се финансира от Фонда за външни граници на ЕС.

Близо 1,5 млн. лв., с ДДС, МВР ще плати и за "продължаване на процеса на модернизация на комуникационните системи на МВР с оглед осигуряване на сигурността и надеждността на мрежата за пренос на данни и оперативна съвместимост с подобни мрежи в зоната на ЕС". От заданието на обществената поръчка става ясно, че ще бъде закупени нови стационарни цифрови радио-базови станции по ТЕТРА-стандарт, както и ще се извърши оптимизация на съществуващата радио-базова станция на българо-сръбската граница в района на Белоградчик. По поръчката се предвижда и оптимизиране на антенните захвати на черноморската граница и увеличаване на трафичните канали за пренос на глас и данни по българо-турската, българо-сръбската и българо-македонската граници.

Системата за комуникация TETRA, която българската гранична полиция ползва от 2003 г., е сред необходимите условия за приемането на България в зоната на Шенген. Парите за подобряване на комуникациите по границата също са от Фонда за външни граници на ЕС.

Най-атрактивната е обществената поръчка, която е обявена през декември 2014 г. от вече бившия директор на "Криминална полиция" Константин Титянов. За около 1 350 000 лв., с ДДС, "Криминална полиция" планира да се сдобие със специална техника за автоматично засичане на обявени за издирване автомобили. От заданието на поръчката става ясно, че МВР ще разположи камери, които ще следят автомобилния трафик по магистралите "Тракия" и "Хемус" и автоматично ще "регистрират" тези коли, за които са вписани в "горещите списъци" за издирване на Шенгенската информационна система и на Интерпол. Камерите на магистрала "Тракия" ще са две – на 14 км. при Нови хан и на 110 км. близо до Пловдив. На магистрала "Хемус" камерата ще е на 12 км. при село Елешница. Комуникационното оборудване на камерите ще бъде разположено на Копитото на Витоша и на Джендем тепе в Пловдив, а информацията ще се събира в пункт за наблюдение, който ще е в "Криминална полиция" в Симеоново. Срокът за подаване на оферти изтича в средата на месец март. Проектът се осъществява в рамките на Българо-Швейцарската програма за сътрудничество. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.