Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха комисия КТБ
5 Март 2015
Според депутатите е от критично значение да се проследи навременността и адекватността в действията на държавните институции

43-тото Народното събрание създаде временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009 - 2014 година.

Това реши мнозинството в пленарна зала, като прие предложение за Комисия "КТБ", подписано от лидерите на всички парламентарни групи, включително и тези на опозицията, предаде репортер на БГНЕС.

"Източването на КТБ, довело до фалита й, е най-мащабната финансова измама в новата история на България. В резултат бяха изразходвани близо 4 млрд. лева средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките в едно с допълнителни средства от държавния бюджет за изплащане на защитените депозити, а много вложители изгубиха безвъзвратно депозирани в тази банка средства", пише в мотивите на вносителите за създаването на тази комисия.

Според депутатите е от "критично значение да се проследи навременността и адекватността в действията на държавните институции, които следва да имат превантивно действия и да не допускат подобни грабежи от данъкоплатците". В мотивите е записана ролята на Банковия надзор към БНБ, като се посочва, че и до този момент не е ясно дали става въпрос за индивидуални грешки или за системи проблеми в начина на работа. Не е ясно и какви действия е предприела КФН, пишат в мотивите за новата комисия. Не е пропусната и ролята на ДАНС, тъй като източването на такива суми би трябвало да бъде спряно от финансовото разузнаване на службата.

Все още не е ясен съставът на комисията, тъй като изборът на ръководство и членове беше отложен за следващата седмица. Комисията ще се състои от членове на всички групи на пропорционален принцип, подобно на постоянните парламентарни комисии. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.