Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вътрешният министър "изгърмя"
4 Март 2015
Веселин Вучков е подал оставка. От правителствената пресслужба потвърдиха, че тя е приета

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е подал оставка. От правителствената пресслужба потвърдиха, че тя е приета. Веселин Вучков е в парламента на среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В разговорите участват още Цветан Цветанов от ГЕРБ, Радан Кънев и  Атанас Атанасов от Реформаторския блок.


Вучков е подал оставката си по време на заседанието на Министерския съвет. Мотивите за оттеглянето и аргументите да се удовлетвори неговото желание ще станат ясни от стенограмата на правителственото заседание, която ще бъде разпространена по-късно днес.

Това беше позиция на министър Вучков, който се позова на едно становище на Правна дирекция в Министерския съвет, което той каза, че не приема по повод на следващите стъпки при приложение на новия Закон за МВР, обясни вицепремиерът Румяна Бъчварова.


Нееднократно Вучков е изразявал принципната си позиция по въпроса. Още миналата седмица той обяви, че днес внася за обсъждане на правителственото заседание няколко кандидатури за главен секретар на ведомството.

В последните седмици министър Вучков и премиерът Бойко Борисов застанаха на различни позиции дали трябва да бъде сменен главният секретар на МВР.

Оставката на Светлозар Лазаров е основна тема на коментари още след края на управлението на правителството на Пламен Орешарски. Служебният министър Йордан Бакалов нямаше на практика възможността да поиска оставката на главния секретар на МВР. Причината за това беше, че действаше старият Закон за МВР, при който главният секретар на практика не можеше да бъде махнат, освен при тежко нарушение на закона.

С избора на 43-тото Народно събрание една от първите заявки на ГЕРБ беше, че трябва да бъдат сменени Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Заради това и депутати от ГЕРБ предприеха инициатива за поправки в Закона, с които да дадат възможност Лазаров и Писанчев да бъдат сменени. Според първоначалните критерии, зададени за поста, Светлозар Лазаров не отговаряше на изискванията в промените. Между първо и второ четене обаче с отпадането на  понятието "старша ръководна длъжност", на която трябваше да е бил кандидатът за поста, на практика Светлозар Лазаров покри изискванията.

На няколко пъти и премиерът Бойко Борисов изказа мнение, че не е съгласен Лазаров и Писанчев да бъдат сменяни. Бившият вече вътрешен министър Веселин Вучков пък открито се противопостави на Борисов, като заявяваше, че ще предложи друга кандидатура за поста.


Мотивите за оставката на вътрешния министър Веселин Вучков са лични, заяви вицепремиерът Меглена Кунева, която наблюдава силовите министерства. Пред Народното събрание Кунева увери, че оставката няма да има последици за сектор "Сигурност":

Политически смятам, че партиите, подкрепящи мнозинството, ще проведат своя разговор и ще намерят решение от факта, че министърът на вътрешните работи е взел преди тази  своя лична посока, личен път. Работила съм винаги с удоволствие и с добри резултати с господин Вучков, но в момента моето усилие ще бъде насочено към това в системата да няма никакъв луфт и никаква несигурност.

Оставката на вътрешния министър трябва да бъде гласувана от парламента, като все още не е известно дали Вучков ще се откаже и от депутатското си място.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.