Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
И Софийският апелативен съд оправда Цветан Цветанов
25 Февруари 2015
По това обвинение Цветанов беше оправдан от СГС, който не се съгласи с тезата на прокуратурата, че е ощетил бюджета на МВР

Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението за длъжностно присвояване. Прокуратурата може да протестира решението пред Върховния касационен съд.

По това обвинение Цветанов беше оправдан от СГС, който не се съгласи с тезата на прокуратурата, че е ощетил бюджета на МВР, като е разрешил на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров да бъдат изплатени 50 хиляди лева за пенсиониране и обезщетения за отпуски, докато срещу него се е водело дело за рекет, а през част от времето Тодоров е бил в ареста.

Тричленният съдебен състав смята, че няма нарушение на действащата нормативна база в МВР и отказва да обсъжда приложената от прокуратурата четиригодишна ефективна присъда на Цветанов заради отказа му да разпореди прилагането на разрешени от съдия СРС. Съдиите Мария Митова, Валя Рушанова и Алексей Трифонов са категорични, че тъй като няма данни присъдата да е влязла в сила, изтъкването ѝ от прокуратурата нарушава презумпцията за невиновност на Цветан Цветанов.

Споменатото дело за шестте "Не"-та на бившия вътрешен министър и четирите години затвор, които той получи на две съдебни инстанции, вече пътува към ВКС. След като съпартийци на Цветанов го защитиха – първо от парламентарната трибуна, а след това и със специална кампания в социалните мрежи, новият председател на ВКС обеща съдебният състав, който ще има последната дума за вината или невинността на бившия министър на вътрешните работи, да бъде избран случайно в присъствието на медиите.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.