Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Парламентът одобри многомилиардния дълг
25 Февруари 2015
"За" гласуваха ГЕРБ, РБ, ДПС, АБВ и БДЦ и 3 независими, общо 161 депутати

Парламентът гласува окончателно ратификацията на новия външен дълг на страната ни от 16 млрд. лева за три години, съобщи БНР. 159 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ, БДЦ и трима независими подкрепиха ратификацията. Против бяха от БСП, "Атака" и един независим депутат. 11 депутати от Патротичния фронт се въздържаха от гласуване.

Гласуването на първо и на второ четене стана в един ден, като управляващите успяха да убедят АБВ и ДПС да подкрепят предложението.

В последния момент АБВ и ДПС промениха първоначалните си заявки, че ще гласуват "против" и подкрепиха ратификацията. Причината за промяната на позицията им бе, че финансовият министър Владислав Горанов пое ангажимент 4-те млрд. лева, които са предназначени за финансиране на дефицит, да не бъдат вземани, въпреки че има законова възможност затова.


България ще поеме 6 млрд. евро нов външен дълг, а не 8 млрд. евро. За това пое ангажимент финансовият министър Владислав Горанов. Той обясни,  че 6-те млрд. евро са необходими за рефинансиране на стари дългове, но останалите 2 млрд. евро са  за покриване на дефицит. Финансовият министър обясни, че числото 8 млрд. евро е максимално възможният лимит  в договорите с банките - посредници и не е задължително да бъде поета цялата сума.

Аз вярвам в реформаторския капацитет на това правителство и поемам ангажимент, че поне 2 млрд. от този разчет, който сме направили като сбор от падежите плюс планирания дефицит няма да се налага да бъдат ползвани и 2 млрд. е минимумът от това, което няма да се ползва от лимита по рамкова програма за поемането на дългове.
По-рано днес министърът заяви, че ако няма дефицит в бюджета, няма да има възможност земеделският министър да се хвали, че се е разплатил със земеделските производители. С този аргумент финансовият министър обърна внимание от необходимостта да се трупат нови дефицити. Около 12 милиарда лева от дълга, който е необходим за три години, са за рефинансиране на стари задължения. Останалите четири милиарда лева обаче са за финансиране на дефицитите в тези три години. Самият Горанов е против държавата да харчи повече, отколкото събира:

Не може земеделският министър да се хвали, че е раздал на краставичарите 35 милиона в отчета за правителството, а финансовият министър да се хвали, че е предложил 16 милиарда дълг, не е справедливо. Защо финансовият министър трябва винаги да е лош? Държавните разходи, които се управляват не от финансовия министър, колеги, а от отделните министри, които обикновено се хвалят с коледни добавки, с великденски добавки, земеделски субсидии, развитие на висшето образование, средното образование, здравеопазването. Българското общество е едно посткомунистическо общество, което преди 25 години разчиташе сто процента на държавата, 25 години по-късно ние да го караме да разчита на 35 процента от нея, толкова е делът на преразпределение. Не можем лесно това общество да го привикнем от едната крайност към другата.

Владислав Горанов представи подробно в много технически детайли състоянието на фискалния резерв. След като от него се издвадят блокираните по пера средства, като парите в Сребърния фонд и така наречените "ядрени фондове", както и депозираните средства в една банка като ликвидна подкрепа, към средата на февруари оперативните средства на правителството са малко над 500 милиона лева, въпреки че в резерва има повече от осем милиарда.

Държава с 31 милиарда бюджет се оказва на 19-и февруари с половин милиард разполагаем ресурс. Това е проблем. Проблем, за който ние знаехме още в края на миналата година. Още в края на миналата година в мотивите на закона, който внесохме с искането към вас да разрешите да сключим мостови заем с банки, след което да преминем към емисия на облигации на международните пазари, в мотивите тогава и в мандатното писмо, което се намира в деловодството на българското Народно събрание, сме записали какво ще се случи през февруари 2015-а година.

Владислав Горанов направи и коментар за протестите около парламента като се обърна към опозицията с думите:

Колеги, упреквахте ме, че не ви обяснявам, сега ме упреквате, че ви обяснявам. Проявете търпение и на тези отвънка им купете по един сандвич, имаме време да си свършим работата.


Преди гласуването, лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че партията ще гласува против ратификацията на договорите с банките:

Защо липсват каквито и да е било действия за наказание  на виновните за кризата в КТБ, ощетили държавния бюджет с 3,4 млрд. лв., както и за връщането на тези пари в бюджета? Ще се търси ли отговорност на виновните предишни правителства и длъжностни лица за тежащия на плещите на данъкоплатците вътрешен и външни дългове? На тези и много други въпроси за първите три месеца управление на правителството, за съжаление, не можем да дадем отговор и ние. По тази причина ПГ на Патриотичния фронт взе решение да не подкрепи законопроекта и призовава управляваща коалиция да обърне сериозно внимание на постигането на обществена подкрепа и политическо съгласие по всички значими за българския народ въпроси.

Симеонов заяви, че патриотите не подлагат на съмнение стабилността на правителството. В реплика към него съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви:

Изцяло споделям аргументите и разсъжденията на г-н Симеонов. Това, което обаче категорично не споделям, е политическият извод, който следва от тези аргументи. Както и да приключи това гласуване, почти никой в тази зала вече няма съмнение от полезността, а от голяма степен и от необходимостта от предложените от министър Горанов мерки. Големият дефицит на неговото предложение е липсата на обсъждане и прибързаното внасяне в парламента, липсата на диалог в мнозинството и в опозицията, тъй като говорим за 30-годишен хоризонт, беше макар със закъснение преодоляно от искреното и прецизно изказване на финансовия министър днес и от провежданите през цялата седмица консултации.

Реформаторите подкрепиха правителството. При първото гласуване на ратификацията Радан Кънев от Реформаторския блок гласува "против", заради съмненията, които предизвика новия дълг, но на второ четене също подкрепи текстовете:


Остана сериозно съмнение, че сме били свидетели на маньовър за подмяна на парламентарното мнозинство. Множество изказвания от средите на ГЕРБ не криеха намерението чрез това гласуване Патротичният фронт да бъде изваден от мнозинството, може би и АБВ. Видяхте, че АБВ по един доста странен начин взеха завоя в последния момент, а патриотите не успяха. Ние трябва да изкореним това съмнение, тъй като стабилността на страната има две страни. Едната страна е да гласуваме за финансова стабилност. Другата страна е здравото мнозинство, което да проведе необходимите реформи, за да не ни се налага повече да взимаме такива дългове.


ДПС ще подкрепи взимането на нов здълг от 16 млрд. лева - обяви в Народното събрание Йордан Цонев. Той посочи, че от движението са удовлетворени от това, че има заявка за реформи, както и че ДПС ще следи как се разходват парите:Всяка година в участието ни при приемането на бюджета ще следим за лимитите на дефицита и на държавния дълг. Затова ДПС сега, при тези условия, при намаления дълг и при поемането на ангажимента за реформи, ще подкрепи тази ратификация.


След изказването на Цонев, от БСП и "Атака" започнаха да скандират "горчиво".

Председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов обяви, че са получили удовлитворителен отговор от финансовия министър Владислав Горанов и ще преосмислят решението си да гласуват против ратификацията: Ние няма как да обясниме защо сме против, а изискванията ни са изпълнени, а ние сме против.

 "БСП лява България", която бе спомената на няколко пъти от Горанов, поиска оставката му. По-рано лидерът на ДПС Лютви Местан предложи разглеждането на ратификацията да се отложи за утре, а поемането на нов дълг от 16 милиарда лева за три години да се обсъди при премиера Бойко Борисов в присъствието на всички лидери на парламентарни групи. Местан бе категоричен, че ДПС е можело да подкрепи ратификацията, ако е имало достатъчно информация.

Проектът за решение за ратификация на нов дълг от 16 милиарда лева влиза за обсъждане в парламента след седмица разговори на финансовия министър Владислав Горанов с парламентарните сили. Дори след срещата с Горанов от Патриотичния фронт запазват мълчание дали ще подкрепят предложението. Мнението на патриотите, с давност от преди седмица, е, че са готови за подкрепа, но само за 6-те милиарда, за останалите два трябвало да бъдат убеждавани. Със съмнението, че има надписани средства в заложения дълг, от АБВ отказаха подкрепа. Така "за" решението от управляващото мнозинство остават ГЕРБ и реформаторите. Депутатите от Българския демократичен център също принципно не са против. Така решението има голям шанс да бъде прието от депутатите. От ДПС очакват от президента да наложи вето, а БСП казаха, че ще го дадат на Конституционния съд.

Финансовото министерство казва, че част от заема ще трябва, за да покрие поети вече дългове, друга част ще покрива дефицити. Премиерът Бойко Борисов намекна дори за оставка, ако парламентът не одобри решението.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.