Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е Ден на национален траур в памет на президента Желю Желев
1 Февруари 2015
Той погребан с държавни почести, а роклонението ще започне в 12 часа в храм-паметника "Свети Александър Невски"

Днес е ден на национален траур в памет на д-р Желю Желев, президент на България в периода 1990 - 1997 година. Той почина в петък на 79-годишна възраст и ще бъде погребан с държавни почести. Поклонението ще започне в 12 часа  в храм-паметника "Свети Александър Невски", съобщава БНР.

Желю Желев бе активен участник на Кръглата маса, депутат в Седмото Велико народно събрание, чиято основна цел е изработването и приемането на  Конституция на страната. В спомените на гражданите Желю Желев ще остане един почтен и честен човек, активната му гражданска позиция, свързана с борбата за демокрация:

Главната цел - извеждането на страната от тоталитаризма на широкия път на демокрацията в най-тясно сътрудничество с всички други демократични сили и организации, думи на д-р Желев.

Поклонението ще започне в 12.00 часа в храм-паметника "Свети Александър Невски". Това е първият случай опелото на български президент да се извършва в патриаршеската катедрала. Негово светейшество българският патриарх Неофит ще отслужи опелото. Своята почит и съболезнования ще отдадат много официални лица. Президентът Росен Плевнелиев ще произнесе прощално слово. На поклонението се очаква да присъстват президентите на Македония, Албания, Косово, председателстващият на Босна и Херцеговина, началникът на кабинета на полския президент, заместник председателят на парламента на Украйна, бившият румънски президент Емил Константинеску.

Поклонението на президента Желю Желев ще бъде с военни почести. Бригаден генерал Боян Ставрев, началник на националната гвардейска част:

Близките пожелаха само да бъде изложено тялото за поклонение и затова ние сме се ограничили само в тази част, отдаването на военни почести става при посрещането на тленните останки, внасянето в храма и самото изложение вътре в храма. Ще отдадем своята почит към д-р Желю Желев, който е бил и президент на Република България и върховен главнокомандващ въоръжените сили.

В края на траурната служба през целия следобед гражданите ще могат да отдадат своята почит. Траурната книга в негова памет ще бъде отворена за граждани по време на поклонението в храма "Свети Александър Невски".

Президентът Желю Желев ще бъде погребан в тесен семеен кръг.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.