Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
XXIV международен фестивал на маскарадните игри в Перник
31 Януари 2015
85 групи с 5371 участници се очаква да залеят улиците на града днес и утре
Кукери, мечки, дяволи, звуци на чанове заливат Перник по време на XXIV международен фестивал на маскарадните игри "Сурва"-Перник 2015 г. 85 групи с 5371 участници се очаква да залеят улиците на града днес и утре, за да покажат традиции и да зарадват хората с маскарадните си игри.

С "Добре дошли в Перник", кметът на града даде старт на двете фестивални дефилета. Те са основната част от богатата програма на фестивала. Днес и утре на площада десетките маскарадни групи дефилираха и показваха ритуали, а със страховити маски и чанове те за поредна година гониха злото и нареждаха за здраве и благоденствие. А в Перник в групите, които възраждаха народната традиция имаше и млади и стари.

Черните кукери от с. Веселиново идват всяка година. С черни лица и шапки на главите от истинска кожа, тежки чанове на кръста, групата ходи и на други събори. Маските пазят в читалището в селото. За кожените шапки например се полагат много грижи, защото иначе пада козината. Чановете събирали от баби и дядовци от тяхното село, но вече са намерили и спонсор, който им помага. Иван, който ни разказа това, участва в групата за удоволствие, защото му е приятно. "Пък и за здраве – гоним злите духове, черним лицата за здраве", каза той.

Сред участниците във фестивала е и 10-годишният Димитър, който е тук за да играят и така да изгонят злите духове. Димитър е от бургаската група Кавакли. Костюмът е традиционен. Те се подготвят цяла година за участие във фестивали, за да дадат всичко от себе си за добро представяне. В Перник идват едва за втори път. Изпитвам удоволствие да се занимавам с това, каза Живко, който е категоричен, че така се пазят традициите.

От 10-15 години в група от Панагюрско е Стоян. Възрастният мъж води "мечка" и разказва, че трябва да гонят духовете, дори планират да гърмят. "Духовете трябва да ги изгоним, не ни трябват, само трябват на тази държава деца и здраве, всичко друго е лъжа. Има ли здраве, има ли деца, има и живот", каза мъжът. Спазват традициите, които се предават от поколение на поколение. А в тяхната група е и 5-годишният малък кукер Иван, който пък е на фестивала, защото както сам казва - ще танцува.

Българските участници на фестивала в Перник са 5 048, групите от чужбина са 12 с 325 участници. Около 100 000 гости очакват в дните на фестивала в община Перник. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.