Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Лозан Панов оглави Върховния касационен съд
30 Януари 2015
Това стана след близо десетчасово заседание Висшият съдебен съвет

След близо десетчасово заседание Висшият съдебен съвет избра за председател на Върховния касационен съд съдията от Върховния административен съд Лозан Панов. В подкрепа на неговата кандидатура гласуваха 17 съдебни кадровици.

Очевидно пътят към управление на ВКС минава през това да бъде намерен прагматичен кандидат. Този кандидат беше намерен днес. Аз му пожелавам успех. Пожелавам успех, кураж, сили и търпение на колегите си във ВКС и дано този ВКС запази върховенството и достойнството такова, каквото е имал до момента. Аз мисля, че между публичност и прозрачност трябва да се прави разлика. Процедурата беше публична, но не мога да кажа със сигурност, че тя беше прозрачна. Това, което каза в момента колегата Панов, че е чул вероятно от моето изказване, че имам прагматични идеи, които той би могъл да ползва, моят изказ беше не "прагматични", а "практични" идеи. Считам, че в българския език има разлика между тези две понятия. Ако някои хора започнаха процедурата с прагматизъм, аз завършвам с практицизъм, посочи Павлина Панова след избора.
Трудно ми е да посоча кои са били основните аргументи, мотивирали членовете на ВСС, за да направят този избор. По моему, визията за ВСС следва да бъде постоянно действащ или непостоянно действащ, може би тезата за имиджовата криза, въпросът за човечността в съдебната система. За мен процедурата беше прозрачна. Дълго време се опитвах да обяснявам, че ако бъда избран за председател на ВКС, то няма Георги Колев да ръководи ВКС, ще го ръководя аз. Така че на мен, сами съзнавате, че ми беше трудно още от самото начало с оглед на номинацията да се опитам да дообясня, че не съм прагматичният кандидат. Сега чух, че има и прагматични идеи, които съм готов да възприема. Председателят на ВКС трябва да има умения в много сфери, дори и да бъде прагматичен. Защо не, коментира Лозан Панов.

Въз основа на решението ще бъде предложено президентът Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаването на Панов.

Гласуването беше предшествано от дебат по представянето на двамата кандидати, в който всеки от номиниралите Лозан Панов и Павлина Панова се аргументира защо именно неговият кандидат трябва да бъде избран. Анализът на резултата показва, че Павлина Панова е спечелила подкрепата само на един от членовете на Висшия съдебен съвет, освен петимата, които са я номинирали. Лозан Панов обаче е събрал солидна подкрепа от още 12 гласа плюс петимата членове, които внесоха кандидатурата му във Висшия съдебен съвет.

Финалният дебат имаше смисъл и на мотивация в помощ на президента, чиято е последната преценка да подпише или не указ за назначаването на Панов. Росен Плевнелиев не е ограничен във времето за размисъл. Той дори има право еднократно да върне предложената от Висшия съдебен съвет кандидатура, но при второ предложение няма право на вето, а Висшият съдебен съвет не е ангажиран да предлага друго име.

Преди време президентът Петър Стоянов отказа да назначи Бойко Рашков за главен прокурор. Второто предложение, под което той се подписа, беше за Никола Филчев.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.