Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пак погват ЕРП-тата
26 Януари 2015
Констатирахме, че клиентите са получили две фактури, като втората е с падеж 10 февруари, коментира зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов

"Получихме множество оплаквания от цяла България, основно от клиенти на "Енерго-про". Констатирахме, че клиентите са получили две фактури, като втората е с падеж 10 февруари", коментира пред Нова тв зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов.

Той беше категоричен, че по всеки един сигнал ще се извърши проверка. "Още днес ще заминат екипи в района на Североизточна България. Планови проверки ще има и в останалите електроразпределителни дружества. Очакваме и ДКЕВР да се включи в проверките", каза той.

По думите на министъра проблемът с двете сметки идва от желанието на дружествата да спазят срока за отчитане. Зам.-министърът обеща да проверят всеки един сигнал, съобщава БГНЕС.

Абонатите на ЧЕЗ и И Ви Ен са отчетени навреме и за потреблението в края на миналата година те ще получат по една фактура. Това заявиха за „Хоризонт“ от двете дружества след като вчера стана ясно, че клиенти на Енерго Про са получили по две сметки наведнъж.

От ЧЕЗ и И Ви Ен обясниха, че са отчели абонатите си в срок при спазване на всички изисквания на закона и затова клиентите им ще получат по една сметка за плащане, а не по две. От дружествата посочиха, че ще окажат пълно съдействие на проверяващите органи, след като вчера ресорният министър Теменужка Петкова съобщи, че ще бъдат проверени измервателните уреди, първо на "Енерго Про", а след това и тези на ЧЕЗ и И Ви Ен. 

От "ЕнергоПро" на свой ред заявиха, че клиентите им са получили по две фактури наведнъж, заради категоричното изискване на закона консумацията да се отчита на период, не по-дълъг от 31 дни. Пет от месеците в годината имат продължителност по-малка от 31 дни и поради струпването на празнични и почивни дни няколко пъти се получава ежегодно изместване на графика на отчет, заради което възниква опасност в отделен период група клиенти да бъдат отчетени с период по-дълъг от 31 дни.

В подобни случаи утвърдените от енергийния регулатор правила за измерване допускат показанията на електромерите да се отчитат повече от един път през месеца, за да не се допусне период на отчет над 31 дни по-късно през годината, обясняват от "Енерго Про". От компанията посочват още, че междинното отчитане на електроенергията е еднократно и че през февруари отчета и плащането на консумираната електроенергия ще влязат в обичайния ритъм.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.