Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Напрежение между КНСБ и Здравното министерство
23 Януари 2015
КНСБ алармира за предвиждани промени в наредба, с които здравноосигурените лица ще бъдат "дарени" с правото да заплащат

КНСБ също поиска оставката на здравния министър Петър Москов. Според синдикалистите здравното ведомство предлага противоконституционни промени в наредбата за достъп до медицинска помощ. В специално становище от Министерството отхвърлиха всички обвинения. Истинска словесна престрелка избухна между КНСБ и Министерството на здравеопазването по повод предложените от ведомството промени в осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

Според синдикалистите записаната в наредбата възможност здравноосигурените да си плащат по цени, определени от болниците, за да получат лечение ще доведе до масов узаконен рекет на здравноосигурените и тотално ще демотивира гражданите да се осигуряват.

В мотивите на МЗ за предложената промяна е описано, че тази възможност се предвижда във връзка с въвеждане на листа на чакащите.

При подписването на Националния рамков договор за тази година БЛС, НЗОК и Министерството на здравеопазването се договориха, че през 2015-а няма да допуснат преразход в бюджетите на болниците, какъвто се получава всяка година. За да се спазят лимитите обаче, ще се наложи да се създадат листи на чакащи за планово лечение.

С предложените промени Министерството на здравеопазването цели да създаде възможност който желае и може, да си плати, за да избегне чакането.

Цитираните от КНСБ текстове относно достъпа на здравноосигурени лица до болнично лечение, не са предложени от Министерството на здравеопазването и не фигурират в официален документ, съобщиха от Министерството по повод искането на синдиката за оставка на министър Петър Москов. Изменението на наредбата, което здравният министър ще предложи на правителството, е публикувано на сайта на Министерството на здравеопазването и не съдържа оспорваните от синдиката разпоредби, обясниха за "Хоризонт" от Министерството.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.