Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
БСП: Правителството тласка страната в икономическа безпътица
23 Януари 2015
Този кабинет управлява просто заради упражняването на властта, няма посока, обяви Михаил Миков

Правителството на Бойко Борисов тласка страната в икономическа безпътица. Този кабинет управлява просто заради упражняването на властта, няма посока и не може да даде нужната икономическата и социална политика на България.

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков с декларация от името на парламентарната група, предаде репортер на БГНЕС.

Ръстът на икономиката през 2015 година се очертава да бъде най-слабият през последните три години, въпреки че през първите три тримесечия на 2014 година имаше последователен ръст и той беше отчетен от всички европейски институции, без БСП да е участвало в писането на техните доклади, посочи Миков. Днес същите институции очертават ясна тенденция за влошаване на икономическите перспективи за страната, каза лидерът на БСП. Това показва безпътицата на едно управление, което управлява заради упражняването на власт. "Докато прогнозите за България се влошават, съседна "фалирала" Гърция, на която преди време премиерът се подиграваше, предвижда три пъти по-голям ръст на икономиката", каза Миков. Той бе категоричен, че причина и оправдание за нарастването на дълга на България до 24,5 млрд. лева към края на 2015 не може да бъде само Корпоративна търговска банка.

Ако ще се усвояват тези огромни заеми, то защо тогава трябва да замразяваме социалните плащания и не обрича ли това решение страната на задълбочаваща се бедност, попита Миков. Той попита защо са необходими тези огромни заеми, след като правителството планира дефицит под 3% и съкращаване на администрацията с 10%. Кой има нужда от тези самоцелни макроикономически упражнения, поиска да разберат от БСП.

Според Миков потупването по рамото от европейски ръководители и общите снимки с тях не могат да оправдаят политиката на орязване на социални разходи. По думите му, самите държави на тези ръководители поддържат съвсем различни макропоказатели, които правят живота на своите граждани несравнимо по-добър от този на хората в България. 1,5 трилиона евро са предвидени за икономиката на еврозоната, каза той.

Икономиката не се развива с премахването или замразяването на социалните придобивки, а със създаването на стимули, ясни правила и активна правителствена политика, категоричен бе Миков. "Не можем да се стремим гордо към 2,5% бюджетен дефицит, за да се кичим като макроикономически отличници, като орязваме 14 социални плащания", обяви той.

Правителството продължава да поддържа и толерира чуждите вериги за сметка на българските дребни и средни потребители, което е само една черта на небалансираната външна политика на страната, ката той. Премиерът се крие зад гърба на един или друг министър, а правителството му няма посока и не може да даде нужната икономическа и социална политика за България.

"Настояваме необходимото икономическо развитие да бъде първостепенен приоритет - с реални мерки, а не с пиар и пропаганда, защото само икономически силната държава може да реализира социалната държава в България. Няма да позволим тази перспектива да бъде пожертвана в името на самоцелното управление на днешното мнозинство", заключи Михаил Миков. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.